Дуг смањен за 71,46 милиона

Маријана Миљић
Дуг смањен за 71,46 милиона

Бањалука - Учесници прве овогодишње мултилатералне компензације у Српској пребили су 71,46 милиона марака дуга, што је мање од десетине од пријављених 848,16 милиона КМ обавеза, показују прелиминарни подаци Бањалучке берзе.

Прва рунда пребијања дугова ове године одржана је уторак, а од пријављених 848,16 милиона марака обавеза било је могуће компензовати 183,85 милиона.

- Обавезе и потраживања компензовала су 674 учесника мултилатералне компензације. Учесници су добили прелиминарне извјештаје о компензацији и могу их исправљати до сутра до 15 часова. Након тога ће добити коначне извјештаје о првој мултилатералној компензацији у овој години - саопштила је Бањалучка берза, путем које је обављена мултилатерална компензација.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да могу бити задовољни резултатима пребијања дугова.

- Значајан износ дуга пребијен је у ранијим компензацијама и са посљедњом долазимо до укупне суме од око 420 милиона марака. Вјероватно ћемо на идућој премашити износ од пола милијарде марака. Све то показује да су мултилатералне компензације оправдале своју улогу и да са тим треба наставити, с обзиром на позитивне ефекте које је са собом донио овај систем, на чијем је успостављању годинама уназад инсистирала пословна заједница. Циљ је смањење неликвидности као једног од горућих проблема привреде Српске и ослобађање дијела новца за јачање привреде - казао је Благојевић.

Прије посљедње рунде кроз мултилатералне компензације и цесије компензовано је више од 350 милиона КМ обавеза. С обзиром на позитивне ефекте овог процеса, Влада РС је одлучила да ове године на Бањалучкој берзи буду спроведене четири обавезне мултилатералне компензације и цесије. Прва од преостале три биће одржана 25. априла, а потом 25. јула и 24. октобра.

Мултилатералне компензације и цесије, осим на привреду, на коју се примарно односе, позитивно утичу и на јавни сектор који је учесник пребијања дуга.

Избјегавање обавезе

Владимир Благојевић је рекао да би било добро да буде унапријеђен систем за мултилатералне компензације и цесије и да буде обезбијеђено да обавезе пријаве сви како би резултати били још бољи.

Иако је пријављивање доспјелих обавезно по закону, многи избјегавају да то учине, а за контролу је задужена Пореска управа РС.

Прелиминарни резултати

* 848,16 милиона КМ - пријављене обавезе

* 71,46 милиона КМ - пребијени дуг

* 183,85 милиона КМ - износ који је било могуће компензовати

* 674 учесника

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана