Дуг порастао преко ноћи

Жељка Кокот
Дуг порастао преко ноћи

Бањалука - Због драстичног јачања швајцарског франка Бањалучанин, који је подигао кредит у овој валути, према садашњем курсу мора да врати банци још 83.000 марака, док је прије само неколико дана био дужан 71.000.

Курс "швајцарца" до четвртка није могао ојачати више од 1,20 за евро, јер је то био најнижи ниво који је одредила централна банка Швајцарске. Након што је банка одустала од те политике, курс франка и евра се готово изједначио, што је Бањалучанину донијело и повећање рате за 100 марака.

- Налазим се у невјероватној ситуацији. Све изгледа као да сам бацио огроман новац који сам протеклих година давао за отплату кредита. Ако остане овај курс, мораћу да вратим дупло више од износа који сам подигао - рекао је овај Бањалучанин чију судбину дијеле хиљаде грађана и фирми који су се задужили у "швајцарцу".

Вијести из Швајцарске унијеле су панику међу дужнике у РС који су се и 2011. године због јачања "швајцарца" суочили са огромним растом дуга и рата кредита.

У Агенцији за банкарство РС су истакли да је од 2011. дошло до значајног смањења обима кредита везаних за франак због конверзије у евро и отплате зајмова. На крају новембра 2014. њихова вриједност је износила 108 милиона КМ, а пласирала их је само једна банка.

- Корисници треба да се обрате банци којој је у интересу да се овај проблем ријеши. Агенција ће пратити развој ситуације и ако буде потребно, предузимати мјере од обавезивања банака за издвајање додатних резерви до препорука банкама за олакшавање положаја корисника кредита у смислу фиксирања рате, прије свега на стамбене кредите, репрограма и конверзије кредита у евро - наводе у Агенцији.

У Хипо Алпе Адрија банци Бањалука кажу да је новонастала ситуација искључиво посљедица одлука швајцарске централне банке. Ова банка је прије неколико година одобравала кредите везане за франак које одређени број клијената још отплаћује, али их више немају у понуди.

- Банка не може повећати, нити смањити рату кредита, већ њен износ зависи од вриједности средњег курса франка на дан уплате рате. Свјесни смо проблема са којима су суочени наши клијенти и већ дужи период им нудимо олакшице кроз конверзију кредита у валутну клаузулу у евро, отпис неколико рата, репрограм и пролонгирање рока отплате - истакли су у Хипо банци и додали да ће наставити са олакшицама и проналажењем рјешења за сваког клијента.

Из Агенције за банкарство ФБиХ је саопштено да је вриједност кредита везаних за франак које су пласирале банке у том ентитету на крају новембра 2014. била 150 милиона КМ, а одобрила их је једна банка.

- Ступили смо у контакт са банком, а један од модалитета који се разматра је могућност да банка клијентима понуди конверзију кредита у кредите у КМ или евру по курсу који је важио за швајцарски франак на дан укидања привремених мјера централне банке Швајцарске - навела је Агенција за банкарство ФБиХ.

Банкрот за 17 минута

Само 17 минута по отварању швајцарске берзе у петак вриједност њеног главног индекса пала је 3,48 одсто послије пада од 8,7 процената забиљеженог дан раније. Једна мјењачница на Новом Зеланду саопштила је да затвара своја врата, док су најмање двије брокерске куће објавиле банкрот пошто су претрпјеле велике губитке због јачања франка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана