Дуг под контролом, пажљиво са новим кредитима

Марина Чигоја
Дуг под контролом, пажљиво са новим кредитима

БAЊAЛУКA - Република Српска и БиХ су и даље међу најмање задуженим у региону, али би у идућем периоду требало опрезније да се задужујемо како не би дошли у ситуацију да постанемо високо задужена земља, оцјењују економски аналитичари.

Укупан јавни дуг Републике Српске крајем октобра износио је 3,618 милијарди марака и у односу на бруто друштвени производ износи 41,5 одсто. Према подацима Министарства финансија РС на унутрашњи дуг односи се 1,343 милијарди КМ, а на спољни 2,275 милијарди КМ.

Јавни дуг РС на крају прошле године износио је 3,544 милијарде марака, од чега се на унутрашњи дуг односило 1,347 милијарди КМ, а на спољни дуг 2,196 милијарди КМ.

Укупан јавни дуг БиХ на крају септембра износио је 9,6 милијарди марака, од чега се на спољни односи 6,4 милијарде КМ, а на унутрашњи 3,2 милијарде марака.

Земље у окружењу се, према оцјени аналитичара, налазе на ивици дозвољене задужености. Они упозоравају да ће ове земље и у будућности морати да се задужују и повећавају ниво свог дуга.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Милош Тодоровић каже да РС и БиХ тренутно нису много задужене.

- Ми још увијек спадамо у ред средње задужених земаља, али ако наставимо да се задужујемо могли бисмо да дођемо у ситуацију да постанемо високо задужена земља - казао је Тодоровић и нагласио да су земље бивше Југославије тренутно дужне више од 150 милијарди евра.

Највећи проблем када је у питању задуженост међу земљама у региону имају Словенија и Хрватска.

Јавни дуг Словеније износи око 16 милијарди евра или 47 одсто БДП, док је Хрватска дужна око 20 милијарди евра, или 51 одсто БДП-а.

Укупан дуг Србије на крају новембра 2011. године био је око 14,48 милијарди евра или 44,8 одсто БДП. Црна Гора такође има висок ниво јавног дуга, који је средином ове године износио 1,4 милијарде евра, или око 44 одсто БДП, док је јавни дуг Македоније знатно мањи и износи око 32,7 одсто БДП-а.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић каже да би БиХ у идућем периоду морала доста опрезније да се задужује како не би дошла у ситуацију да пређе границу задужености од 60 одсто.

- Ми смо још увијек у групи средње задужених земаља. Aли, не смије се допустити да се свако задужује како хоће. Мора се направити план задуживања, односно оправданост узимања кредита, као што је улагање у инфраструктуру, запошљавање и слично - истакао је Хасић.

Неповучена средства

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се задуженост РС и БиХ још држи под контролом и да је тај дуг у оквирима реалног и могућег.

- Проблем је што она средства која су нам одобрена нису повучена. Тренутно имамо двије милијарде које су одобрене, а које нису повучене и на то плаћамо камату - истакао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана