Дуг Либији Србија плаћа митраљезима

Данас
Дуг Либији Србија плаћа митраљезима

Београд - Делегација Министарства одбране Либије, која је боравила у Србији, заинтересована је да настави некада успјешну сарадњу са спском војном индустријом.

У оквиру официјелне посете Либијци су посетили и Заставу Оружје, а шеф делегације Калид Мохамед ал Шариф на фабричком стрелишту је, сазнаје се, пуцао из Заставиног митраљеза М 84 (једног од најбољих у свијету), најновије домаће војне пушке М 21, рађене по систему калашњиков и NATO калибру од 5,56 милиметара.

Шеф либијске делегације је пуцао и из далекометне снајперске пушке „црна стрела", те из пиштоља ЦЗ 999.

Након тога је истакао да би обнављању сарадње требало да претходи регулисање међусобно неиспуњених уговорних обавеза из ранијег периода.

Мада Ал Шариф није прецизирао о којим је обавезама ријеч, није непознато да је Србија, у вријеме међународних санкција, нафту куповала од Кине и Гадафијеве Либије, од које је наставила да се снабдјева и послије петооктобарских промјена, као и да према обије земље постоји и озбиљан дуг. Уочи прошлогодишње промјене власти у Либији, започели су преговори о економској сарадњи у оквиру којих је било ријечи да се дио старог дуга, који по неким процјенама достиже до 200 милиона долара, измири испоруком Заставиног војног наоружања. Фабрика у Крагијевцу је, с друге стране, крајем претходне деценије, посредством једне домаће фирме, имала уговорен извоз пјешадијског оружја у Либију, у вриједности од преко 30 милиона долара. Држава је, међутим, стопирала тај аранжман, јер је иза њега, према информацијама надлежних, стајао српски трговац оружјем који је још од 2002. на „црној листи" Уједињених нација, због продаје оружја појединим афричким земљама које су под међународним ембаргом

У Заставиној фабрици оружја истичу да је добро што су контакти са Либијом обновљени, али да је још увијек рано говорити о количинама и вредности евентуалног извоза у ту земљу.

"Либијци су очито заинтересовани да поново купују Заставино оружје, али ће до евентуалног уговора о испоруци сигурно још неколико пута да посете нашу фабрику", кажу за наш лист у Застави Оружју, наглашавајући да та фабрика ипак може да очекује дуготрајни пословни аранжман са Либијом.

До тада, крагујевачки оружари имају посла преко главе. Менаџмент фабрике тврди да се у погонима ради даноноћно, те да, упркос томе, фабрика једва успјева да одговори на тражњу. За ову годину већ је уговорен извоз вредан између 40 и 45 милиона долара, што је најбољи једногодишњи финансијски биланс крагујевачке фабрике икада. Најзначајније тржиште је америчко, на којем се прода чак око 75 одсто свјетске продукције ловачког, спортског и оружја за личну одбрану, а из овогодишњих аранжмана крагујевачка фабрика испоручиће робу вредну око 32,5 милиона долара па ће њихови производи у том дјелу свиета бити присутнији него икада у 160 година дугој историји фабрике.

Осим у САД, Застава ће и ове године продавати спортско и ловачко наоружање у 40-ак земаља широм свијета, почев од Сјеверне и Јужне Америке, преко Европе, до Новог Зеланда и Аустралији. С друге стране, Заставино војно оружје ове године извозиће се, највећим дјелом, у блискоисточне и афричке земље. Фабрику је јесенас посјетила и делегација једне јсеверноафричке државе којој ће, према већ парафираном уговору, током ове године бити испоручен велики контингент Заставине војне пушке М 21. Та афричка земља заинтересована је за куповину 17.000 пушака М 21, што је, тврде у крагујевачкој фабрици, добра прилика за почетак успјешне комерцијализације најновије домаће војне пушке и на иностраном тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана