Дуг ИAТ-а биће претворен у акције

Марина Чигоја
Дуг ИAТ-а биће претворен у акције

БAЊAЛУКA - Власник "Индустрије алата Требиње" (ИAТ) конвертоваће у акције 17 милиона марака потраживања које његово предузеће "Свислајон Таково" има према ИAТ-у, те отплатити половину од укупно 17 милиона КМ пореских обавеза које датирају из периода прије приватизације, док ће другу половину Влада РС конвертовати у акције.

Договорено је то јуче на састанку премијера РС Aлександра Yомбића са власником ИAТ-а Родољубом Драшковићем.

Осим тога, овом предузећу биће одобрен и кредит Инвестиционо-развојне банке РС у износу од осам милиона марака, а све ово требало би да буде усаглашено кроз анекс уговора најкасније до 19. фебруара, када истиче уговор о приватизацији Индустрије алата.

- Договорено је да се изврши финансијско реструктурирање предузећа како би оно било очишћено од обавеза и способно да одржи своје пословање. Према ријечима власника, услови на тржишту су промијењени и ИAТ има шансе да у сљедећем периоду остварује позитивно пословање, задржи раднике и плаћа све обавезе, уколико ријешимо нагомилане обавезе које предузеће тренутно има - рекао је Yомбић и нагласио да је крајњи циљ свих учесника јучерашњег састанка одржавање ИAТ-а и очување радних мјеста.

Састанку су присуствовали и министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић и в.д. директора Инвестиционо-развојне банке РС Сњежана Вујнић.

Савјет за приватизацију у РС задужио је почетком октобра прошле године Инвестиционо-развојну банку да изврши контролу обавеза из уговора о приватизацији "Индустрије алата Требиње", са посебним акцентом на поштовање броја запослених, инвестирање и формирање предузећа у кругу "Индустрије алата" које се бави производњом хране, а потом и продају свог учешћа предузећу "Свислајон Таково", као и на процјену финансијског стања у тренутку приватизације и данас.

Yомбић је тада рекао да је ситуација у "Индустрији алата" тешка, те да је Влада у неколико наврата излазила у сусрет купцу и давала му повољније услове како би одржао производњу и задржао број радника, али да су стално добијали нове захтјеве, што за Владу није било прихватљиво.

Запослени

Yомбић је рекао да у ИAТ-у у металској индустрији тренутно ради око 900 радника и тај број би остао и даље, док је у прехрамбеној запослено између 200 и 300 и ту постоји могућност додатног запошљавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана