Дуг Федерације према Републици Српској већи од милијарде КМ

Агенције
Дуг Федерације према Републици Српској већи од милијарде КМ

БАЊАЛУКА - Дуг Федерације БиХ према Републици Српској достигао је 600 милиона марака за пензије које Федерација одбија да исплаћује онима који су их зарадили на њеној територији, па сада то право пензионери остварују у Српској.

Кад се овој цифри дода дуг од 37 милиона марака по основу неправичне расподјеле ПДВ-а и сума за исплаћивање одштета за одузете станове Србима, дође се до закључка да ФБиХ Српску кошта тренутно више од милијарде марака, пишу “Вечерње новости”.
        
Портпарол Фонда пензијско-инвалидског осигурања Тихомир Јоксимовић рекао је да одбијање ФБиХ да исплаћује пензије људима који су их зарадили на подручју тог ентитета, мјесечно Српску и овај фонд кошта 8,3 милиона марака, додајући да је Фонд улагао тужбе, али да ФБиХ упорно одбија да измири дуговање.
        
Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Бошко Томић сугерише пензионерима који су пензију зарадили у ФБиХ, а то право остварују у Српској, да правду потраже пред Судом за људска права у Стразбуру, подсјетивши да је тај суд позитивно ријешио у случају Душка Карановића.
        
Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија навео је раније да је због неизмирења дуговања по основу индиректних пореза активирана тужба против ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана