Дуг Европе Гаспрому 2,5 милијарде долара

Глас Српске
Дуг Европе Гаспрому 2,5 милијарде долара

МОСКВA - Европски потрошачи гаса ове године ће руском "Гаспрому" остати дужни око 2,5 милијарди долара у оквиру дугорочних уговора о испорукама, а које руска компанија, без обзира на потрошњу гаса, намјерава да наплати.

Aналитичари појашњавају да је дугорочним уговорима договорено да европски купци преузму око 150 милијарди кубних метара гаса, од чега ће, због пада потражње изазване глобалном економском кризом, искористити 140 милијарди кубика, пренијеле су агенције.

Услови уговора, истичу, предвиђа да је купац обавезан да преузме минималне годишње количине гаса, те да их, ако то не учини, ипак плати.

Европске енергетске компаније су у 2009. години смањиле преузимање руског гаса за десет милијарди кубних метара, односно за седам одсто.

- Вриједност гаса који Европљани неће узети у оквиру дугорочног уговора процјењује се на око 2,5 милијарди долара, а руска компанија инсистира да европски потрошачи толико и плате - наводи неименовани представник "Гаспрома".

Aналитичари указују да је ситуација у којој се европски потрошачи на овај начин задужују код "Гаспрома" без преседана.

Представник руског холдинга је напоменуо да би компанија могла европским потрошачима да зарачуна ову количину горива за идућу годину, ако се они обавежу да је преузму преко договорених испорука за тај период.

Представници "Гаспрома" раније су истакли да је извоз компаније у трећем тромјесечју враћен на предкризни ниво, али да су испоруке у земље западне Европе у првом полугодишту ове године опале за 29 одсто.

Изузетак

Руски медији већ данима полемишу о изузетку који је "Гаспром" већ направио одобривши Украјини да преузме онолико гаса колико јој је неопходно за подмиривање својих потреба. Оваквим изузетком од правила "узми и плати", које компанија примјењује према свим купцима, "Гаспром" би могао да буде оптужен за примјену двоструких стандарда у трговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана