Дуг БиХ достигао 8,2 милијарде КМ

Жељка Домазет
Дуг БиХ достигао 8,2 милијарде КМ

СAРAЈЕВО - Задуженост БиХ, закључно са 31. децембром 2009. године, износи 8,2 милијарде марака, од чега на унутрашњи отпада три, а на спољни дуг пет милијарди марака, који је за 18,5 одсто виши у односу на годину раније, наводи се у Информацији о стању јавне задужености коју је јуче усвојио Савјет министара БиХ.

Учешће јавног дуга у бруто друштвеном производу (БДП) за 2009. годину, стоји у Информацији, износило је 35 одсто, што значи да је овај омјер остао у оквирима "мастрихтског критеријума", крећући се у дозвољених до 60 одсто укупне задужености у односу на БДП.

- На основу ових података може се оцијенити да БиХ спада у групу умјерено задужених земаља - рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.

У информацији се наводи да је спољни дуг увећан за 18,5 одсто, односно више од милијарду марака у односу на претходну годину. Ово повећање у директној је вези са ангажовањем прве транше стенд-бај аранжмана са ММФ-ом и активирањем опционог дијела дуга према Лондонском клубу повјерилаца од 436 милиона КМ.

Предсједавајући Савјета министара казао је да је прихваћена иницијатива за вођење преговора ради закључивања Уговора о кредиту између БиХ и Опек фонда за међународни развој (OFID) за Пројекат стамбене обнове којим се жели помоћи успостављању дугорочног рјешења процеса повратка избјеглих и расељених лица.

- Кредит вриједан седам милиона америчких долара, са алокацијом од по 3,2 милиона америчких долара на ФБиХ и РС и 525.000 долара на Брчко дистрикт БиХ, биће искоришћен за обнову приближно 700 стамбених јединица како би се обезбиједило усељење за око три хиљаде лица. Рок враћања кредита је 20 година, укључујући пет година грејс-периода - рекао је Шпирић.

Закони

Савјет министара БиХ усвојио је јуче и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли који има индиректне везе са спровођењем мјера у вези са либерализацијом визног режима. Утврђен је и Приједлог оквирног закона о бесплатној правној помоћи, те Приједлог закона о волонтирању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана