Државна потрошња оборила динар

Глас Српске
Државна потрошња оборила динар

БЕОГРAД - Пад динара посљедњих дана резултат је државне потрошње преко могућности, а државне резерве неће бити употријебљене како би био задовољен интерес појединаца у власти, казао је гувернер Народне банке Србије (НБС) Радован Јелашић, пренијеле су агенције.

Курс динара јуче је ослабио према евру за 14 пара или 0,14 одсто и забиљежио најнижу вриједност од увођења евра 2002. године, а износио је 97,4670 динара за евро.

Народна банка јуче је са 23 милиона евра интервенисала на међубанкарском тржишту како би, у условима повећање потражње за девизама, спријечила прекомјерну дневну осцилацију курса и обезбиједила несметано функционисање девизног тржишта.

Из НБС-а објашњавају да раст курса почетком године није неочекиван јер је потражња за девизама у том периоду традиционално већа, а стране инвестиције ниже.

Домаћу валуту уздрмала је Влада Србије која је у децембру, да би покрила прошлогодишњи дефицит буџета, на тржиште пустила 12 милијарди динара.

Курс динара од Нове године до понедјељка био је у непрекидном паду према евру, а НБС је прошле недјеље два пута интервенисала на међубанкарском девизном тржишту, продајом укупно 37 милиона евра, да би спријечила превелику дневну осцилацију курса.

Гувернер Јелашић објаснио је да је 11 мјесеци прошле године држава била неутрална, што значи да је емитовала онолико свјежег новца колико је и повлачила са тржишта.

- Децембар је био први мјесец где је држава само емитовала новац, а није повлачила са тржишта.  Колики је то удар на стабилност динара говори чињеница да је држава током читаве 2009. године у промет пустила двоструко мање новца - око пет милијарди динара - казао је Јелашић.

Он је додао да, са постојећим девизним резервама од око 10,6 милијарди евра, НБС има довољно новца да амортизује било каква искакања курса у једном или другом правцу.

- Динар ће и даље бити стабилан, односно неће бити ни раста ни пада већег од тридесетак пара. Флуктуације ће бити мање него што су биле крајем децембра прошле године, али ако се гледа на дуги рок од шест до дванаест месеци, очекује се стабилан динар - нагласио је Јелашић.

ММФ

Радован Јелашић је најавио да ће у другој половини фебруара у Србију стићи делегација Међународног монетарног фонда  и да ће главна тема разговора бити спровођење структуралних и фискалних реформи, макроекономија те закони о фискалној одговорности и о пензијској реформи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана