Држављанство мамац за новац

Aгенције
Држављанство мамац за новац

Никозија - Кипар ће понудити држављанство страним инвеститорима, који су остали без значајнијих износа због финансијске кризе у тој земљи, као један вид “накнаде”, изјавили су званичници.

Предсједник Кипра Никос Aнастасијадес први је нешто слично поменуо у свом говору пред званичницима руских компанија и истакао да ће страним инвеститорима који буду изгубили најмање три милиона евра бити изнесена ова понуда.

- Улагачи који нису становници Кипра, а који су тамо имали депозите прије 15. априла, када је донесен план по којем су клијенти кипарских банака изгубили дио својих улагања, а који су изгубили најмање три милиона евра, моћи ће затражити кипарско држављанство - рекао је он, пренијели су портали.

Постојећи кипарски програм “држављанство кроз улагања” биће измијењен да би износ улагања потребан за укључење у програм био смањен с ранијих десет милиона на три милиона евра.

- Те одлуке биће спроведене по брзом поступку - рекао је Aнастасијадес и додао да се разматрају и друге одлуке, укључујући и понуде пореских олакшица за постојеће и нове фирме које послују на Кипру.

Извори из кипарске владе рекли су да ће понуда бити проширена на све стране инвеститоре који посједују или планирају да купе имовину на острву, уколико је процијењена најмање на 15 милиона евра.

Инвеститори, који имају средства у двије највеће банке на Кипру, суочавају се са порезом на депозит већим од 100.000 евра, што је договорено са Европском комисијом, Европском централном банком и Међународним монетарним фондом (ММФ) према условима за финансијску помоћ Кипру.

Према предвиђањима појединих аналитичара, власници рачуна могли би се суочити са губитком од 60 одсто са својих рачуна. Тачни подаци о губицима неће бити познати до септембра.

Пакет помоћи

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле очекује да ће парламент његове земље одобрити пакет помоћи за Кипар. Он је рекао да рачуна на велику подршку у Бундестагу, али и на велику подршку опозиције. Шојбле је рекао да би гласање њемачких парламентараца о кипарском пакету помоћи требало да буде одржано у четвртак.

Министри финансија еврозоне су прошлог петка званично одобрили услове кипарског пакета помоћи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана