Држава у Кини излази из привреда

Танјуг
Држава у Кини излази из привреда

Пекинг - Кинески премијер Ли Кећијанг је данас изразио одлучност да настави са примјеном реформи које имају за циљ смањење улоге државе у функционисању привреде.

Кина очекује да ће ово да подстакне економски раст, упркос томе што ће те мјере бити болне.

"Ово не може да се пореди са сјечењем ноктију, већ са одсјецањем дијела тијела", рекао је Ли на конференцији за штампу одржаној послије годишњег Кинеског народног конгреса у Пекингу, а пренијела је агенција АП.

"Међтим, колико год болно то било, одлучни смо да те реформе спроведемо до краја", истакао је премијер Кине.

Ли је признао да су реформе наишле на отпор неких политички утицајних државних предузећа, које ће се суочити са оштријом конкуренцијом кад држава смањи ниво своје интервенције у привреди, као и одређених званичника који би могли да се суоче са падом свог статуса.

"Током примјене реформи ће се неки појединци и предузећа осјетити угроженима зато што држава смањује сопствену моћ. Ове реформе ће нам, међтим, помоћи да се изборимо са факторима који изазивају успорење привредног раста", истакао је Ли и додао да ће реформе користити држави у цјелини.

Ли је током своје једине годишње конференције за штампу поновио обећање да ће приликом оснивања нових компанија држава имати мање захтјева кад је ријеч о папирологији, додавши да је број приватних фирми удвостручен захваљујући већ спроведеним мјерама за поједностављене регистрације нових предузећа.

Током 11-дневног засједања Конгреса, током којег владајућа Комунистичка партија представља нове реформе и изоси планове рада владе за наредних годину дана, снижена је прогноза раста кинеске привреде на седам са лањских 7,5 одсто и изнесена обећања о одржању нивоа запосленост, борби против корупције и смањењу загађења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана