Дрво­пре­ра­ђи­ва­чи ус­пје­шни изво­зни­ци

Драгана Келеч
Дрво­пре­ра­ђи­ва­чи ус­пје­шни изво­зни­ци

БAЊA ЛУ­КA - Пре­ду­зе­ћа из облас­ти дрво­пре­ра­де, у ври­је­ме ка­да ве­ћи­на фир­ми има про­бле­ма са пла­сма­ном до­ма­ћих прои­зво­да на инос­тра­но тржи­ште, ос­тва­ру­ју су­фи­цит у спољно­трго­вин­ској раз­мје­ни.

Ре­као је "Гла­су Српске" се­кре­тар Удру­жења пре­ра­де дрве­та у При­вре­дној ко­мо­ри РС Ла­зо Ши­ник и до­дао да про­шла го­ди­на ни­је би­ла ло­ша за дрвну ин­дус­три­ју, те да је извоз био два пу­та ве­ћи од уво­за.

- Дрво­пре­ра­ђи­ва­чи и прои­зво­ђа­чи на­мје­шта­ја одржа­ва­ју број ра­дни­ка без об­зи­ра на ути­цај еко­ном­ске кри­зе, што је ве­ома по­хвал­но - на­гла­сио је Ши­ник и до­дао да Вла­да РС, под­сти­ца­ји­ма за извоз, нас­то­ји да сти­му­ли­ше ову ус­пје­шну ин­дус­триј­ску гра­ну.

Иако је до­шло је до смањења тражње на изво­зном тржи­шту, ка­же Ши­ник, до­ма­ћи прои­зво­ђа­чи и даље сво­ју прои­зводњу ба­зи­ра­ју на изво­зу.

- По­тре­бно је да нас­та­ви­мо у овом прав­цу. Ове го­ди­не смањен је и увоз на­мје­шта­ја из инос­тран­ства, што је ве­ли­ки под­стрек за до­ма­ће тржи­ште - ис­та­као је Ши­ник.

Фа­бри­ка та­па­ци­ра­ног на­мје­шта­ја "GMP company" из Бање Лу­ке нај­ве­ћи дио прои­зводње изво­зи.

- На­мје­штај изво­зи­мо у Срби­ју, Црну Го­ру, Сло­ве­ни­ју, Хрват­ску, гдје до­бро по­слу­је­мо. На­ше тржи­ше ни­је ма­ло, али при­мје­тно је да су људи у те­шкој фи­нан­сиј­ској си­ту­аци­ји, јер сла­би­је ку­пу­ју на­мје­штај - ре­као је шеф по­сло­вања у "GMP company" Бо­јан То­ви­ло­вић.

Фа­бри­ка на­мје­шта­ја "Стан­дард" из Прњаво­ра већ не­ко­ли­ко го­ди­на по­слу­је на свјет­ском тржи­шту, а од 2000. го­ди­не са­ра­ђу­је са швед­ском IKEOM.

- Пре­ко ове свјет­ски по­зна­те ком­па­ни­је ус­пје­ли смо да пла­си­ра­мо наш на­мје­штај ван земље, и на тај на­чин избо­ри­мо се за мјес­то на инос­тра­ном тржи­шту - ре­као је ди­ре­ктор ове фа­бри­ке Бо­ро Јев­ђе­нић и до­дао да дрво­пре­ра­ђи­ва­чи­ма из РС тре­ба ви­ше под­сти­ца­ја, али и ве­ће тржи­ште.

- По­тре­бно је увес­ти ве­ће ца­ри­не, ка­да се ра­ди о уво­зу на­мје­шта­ја, јер ће­мо са­мо та­ко, али и уз ви­ше под­сти­ца­ја, за­шти­ти­ти дрво­пре­ра­ђи­ва­че у Српској - ре­као је Јев­ђе­нић.

Раз­мје­на

Извоз дрвне ин­дус­три­је у 2009. го­ди­ни изно­сио је око 214 ми­ли­она ма­ра­ка, што је за 24 од­сто мање у одно­су на 2008. го­ди­ну.

- У облас­ти прои­зводње дрве­та ра­ди се ве­ћи­ном о изво­зно ори­јен­ти­са­ним пре­ду­зе­ћи­ма, ко­ја су го­то­во 70 од­сто сво­је прои­зводње пла­си­ра­ла на ино-тржи­шта - ре­кли су у Ми­нис­тар­ству ин­дус­три­је, енер­ге­ти­ке и ру­дар­ства РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана