Дрвопрерађивачи у РС снизили цијене

Тања Милаковић
Дрвопрерађивачи у РС снизили цијене

БAЊA ЛУКA - Да би били конкурентни и задржали позицију на тржишту, произвођачи намјештаја и дрвних прерађевина у Српској били су принуђени да у овој години снизе цијене својих производа за око пет одсто.

Рекао је то "Гласу Српске" секретар Удружења дрвопрерађивача у Привредној комори РС Лазо Шиник.

- Трговачка предузећа захтијевала су снижавање цијена производа од три до пет одсто, а већина произвођача се и томе прилагодила, јер је у доба финансијске кризе боље имати посао и зарађивати нешто мање него никако не продавати робу - рекао је Шиник.

Он је истакао да очекује да ће вриједност извоза дрвних прерађевина из Српске ове године, а посебно намјештаја, остати на прошлогодишњем нивоу.

- Без обзира на то што је у овој години због кризе опао и извоз и увоз, тренд учешћа намјештаја у укупном извозу из Српске из године у годину се повећава. Очекује се да у том сегменту неће бити већих губитака - рекао је Шиник.

Вриједност извоза намјештаја из РС у 2005. години била је 44 милиона, 2006. године 59 милиона, 2007. године 75 милиона, док је у 2008. години та вриједност достигла 90 милиона марака.

- Када је у питању производња у области дрвне индустрије у овој години, она је остварена у износу од 70 одсто у односу на лањску производњу - истакао је Шиник.

Директор "Нове дрвне индустрије Врбас" из Бање Луке Драгиша Калинић очекује да ће у овој години извести робу у вриједности од четири милиона евра.

- Извоз фабрике "Врбас" концентрисан је на тржиште Италије, Словеније, Хрватске, Њемачке и Aустрије, а преко италијанских партнера извозимо у Кину и Вијетнам. У сусједне земље највише извозимо намјештај, а на тржишта осталих земаља комерцијалну грађу и елементе - рекао је Калинић.

Истакао је да се у "Врбасу" масивни намјештај израђује искључиво од буковог дрвета, које се набавља на домаћем тржишту, док се фурнир, медијапан и остали вјештачки материјали увозе.

- Планирамо у сљедећој години извести значајне количине робе из нашег производног програма на њемачко тржиште. Вриједност тог извоза требало би да досегне пет милиона евра, а очекује се да вриједност извоза на тржишта западноевропских земаља у будућем периоду достигне износ од 15 милиона евра - истакао је Калинић.

Кућно царињење

Иако "Врбас" има одобрење за локално, односно кућно извозно царињење, Драгиша Калинић истиче да већина робе за извоз иде на царињење директно на царинску испоставу, јер је вриједност робе за извоз обично већа од 6.000 евра.

- Кућно царињење значи да се роба не вози на царински терминал него директно преко границе, али у случајевима када вриједност робе не прелази 6.000 евра - додао је Калинић.                           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана