Дрвопрерада за сваку увезену извезе 3,7 КМ

Жељка Кокот
Дрвопрерада за сваку увезену извезе 3,7 КМ

Бањалука - Извоз из БиХ у области дрвне индустрије и шумарства достигао је у првих девет мјесеци ове године 778,82 милиона КМ и већи је за четири одсто у односу на исти период лани.

Подаци из информација о реализованом извозу и увозу, коју је разматрао Одбор Асоцијације дрвне индустрије и шумарства Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је у прва три квартала извоз дрвета и производа од дрвета вриједио 484,43 милиона, а намјештаја и монтажне дрвене градње 294,39 милиона КМ. Увоз је истовремено износио 209,37 милиона КМ и порастао је на годишњем нивоу за 4,3 одсто. Овај сектор је наставио дугогодишњи раст извоза који је надмашио увоз за чак 372 одсто по чему је најуспјешнији у цјелокупној привреди.

Директор бањалучке фирме "Дрвомеханика", која се бави консалтингом и инжењерингом у области дрвопрераде Драган Савић каже да су подаци о расту извоза и великом проценту покривености увоза извозом охрабрујући, али да још има мјеста за напредак.

- Природни ресурси се не користе на прави начин, јер је још прилично велик удио сировине и полупроизвода у извозу. Подизањем степена финализације производа могли бисмо значајно увећати њихову вриједност, а тиме и извоз - каже Савић.

Дрвопрерађиваче годинама муче исти проблеми попут неадекватног снабдијевања сировином и мањка стручног кадра, а Савић сматра да је неопходна боља сарадња учесника у производно-дистрибутивном ланцу и надлежних институција како би био побољшан пословни амбијент и повећан извоз финалних производа.

- Велики број произвођача са којима сарађујемо је спреман да повећа производњу и извоз уколико би могли рачунати на адекватно снабдијевање сировином. Трупце који се извозе за огрев требало би искористити за производњу финалних производа попут намјештаја. Велики дио извоза и даље чине производи који су произведени од увозне сировине, а истовремено велики дио техничког дрвета завршава као огрев, елементи или резана грађа - каже Савић.

Упркос проблемима, вриједност извоза намјештаја, који у укупном извозу дрвопрерађивачког сектора учествује са 36,5 одсто, порасла је за 7,9 одсто. Фирма "Мастервуд" из Приједора запошљава 32 радника, а производњу базирају на масивном намјештају који углавном извозе у Словенију, Хрватску, Аустрију и Њемачку.

- Производи од пуног дрвета су све траженији, али морамо испунити строге норме које захтијева инострано тржиште. Проблем нам представља ниска цијена и мали број квалификованих радника - каже директор ове фирме Драгослав Шиљак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана