Дрвопрерада јача од кризе и поплава

Марина Чигоја
Дрвопрерада јача од кризе и поплава

Бањалука - Раст производње у дрвопрерађивачкој индустрији РС, која традиционално биљежи добре резултате, настављен је и у првој половини ове године, али је он успорен због мајских поплава које су погодиле неколико великих предузећа у том сектору.

У области прераде и производа од дрвета у првих шест мјесеци ове године остварен је раст производње од 7,8 одсто у односу на исти период лани, док је у производњи намјештаја дошло до раста за 10,1 одсто.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник каже да су упркос посљедицама поплава задржане високе стопе раста.

- Иако је због поплава дошло до успоравања ипак су одржане доста високе стопе раста обима производње у односу на прву половину прошле године. То посебно долази до изражаја, ако имамо у виду да је у укупној индустрији РС у првом полугодишту забиљежена мршава стопа раста од 0,5 процената - нагласио је Шиник.

Он је истакао да је до успоравања производње у дрвопреради дошло посебно у другој половини маја и у јуну јер су неки произвођачи, који добрим дијелом учествују у укупној производњи, били поплављени и неко вријеме су угасили машине.

- На срећу, те фирме су доста брзо поново успоставиле процес производње - рекао је Шиник.

Када је у питању спољнотрговинска размјена у овој области, Шиник каже да званични подаци за првих шест мјесеци нису објављени, али да се процјењује да ће извоз износити око 180 милиона КМ. Подаци за пет мјесеци показују да је извоз износио 151 милион КМ и да је повећан за 16,8 одсто односно за 22 милиона у односу на исти период 2013. године.

- У истом периоду увоз је износио 33 милиона, што значи да је извоз четири пута већи од увоза, односно имамо суфицит од 120 милиона КМ - казао је Шиник и додао да је увоз за првих пет мјесеци у односу на исти период лани мањи за милион КМ.

Дрвна индустрија у укупном извозу РС учествује са 14 процената, а највећа тржишта су Њемачка, Италија, Хрватска и Холандија.

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић каже да синдикат нема податке о броју радника у области дрвопрерађивачке индустрије јер нису синдикално организовани.

- У значајном дјелу колектива немамо увида шта се дешава јер тамо је доста рада на црно. Радници се сезонски доводе на посао и плате им се исплаћују на руке - истакао је Павловић.

Производња

Лазо Шиник је истакао да би учешће дрвопрерађивача у пројекту обнове домаћинстава након поплава у РС могло утицати на повећање производње, али да оно неће бити толико значајно.

- Око 60 одсто производње у дрвопреради иде на страна тржишта и предузећа не могу довести у питање послове које већ имају са инопартнерима. Иако се доста фирми укључило у тај пројекат и дају своје производе за ваучере, али не очекујем драстичан раст производње, јер су те компаније већином биле усмјерене према извозним пословима које морају задржати - казао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана