Дрвна индустрија окосница привреде РС

Ведрана Кулага
Дрвна индустрија окосница привреде РС

БAЊA ЛУКA - С циљем унапређења пословних активности и што бољег искоришћења привредних потенцијала, већина општина у Републици Српској поставила је за приоритетне задатке ове године стварање индустријских зона и развој малих и средњих предузећа, што ће омогућити запошљавање и већег броја радника.

Градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић рекао је да је у овој општини у току израда стратегије развоја града која ће детаљно одредити стратешке правце развоја туризма и пољопривреде, те унапређења дрвопрерађивачке индустрије.

- Један од приоритета биће формирање индустријских зона, првенствено у општини Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево - рекао је Радовановић.

У општини Требиње планирају да створе предуслове за формирање индустријских зона.

- Требиње већ има развијену стратегију за развој привреде чији су приоритети искоришћавање туристичких и пољопривредних потенцијала. Намјеравамо да се у будућем периоду више посветимо стварању индустријске и пословне зоне - казао је начелник општине Требиње Доброслав Ћук.

Замјеник начелника општине Дервента Игор Жунић истакао је да је усвојеном Стратегијом развоја привреде општине планирана изградња пословних индустријских зона, што је већ пројектовано урбанистичким планом.

- У складу са тим, наставиће се улагање у обућарску дјелатност, првенствено у смислу преквалификације радника како би се додатно подстакао развој обућарске индустрије и обезбиједили бољи предуслови за прерађивачку индустрију - рекао је Жунић.

Истиче да се будући развој Дервенте огледа у развоју малих и средњих предузећа, пољопривреде, туризма и инфраструктуре.

Начелник одјељења за привреду у општини Зворник Милан Цвјетковић казао је да ова општина намјерава да формира индустријску зону и тиме отвори могућност за запошљавање већег броја радника.

Приоритети у развоју привреде у општини Приједор биће развој и унапређење инфраструктуре и пружање подршке развоју малих и средњих предузећа.

- Планирано је оснивање и развој пословних, индустријских и слободних зона, унапређење и развој пољопривреде, а највећа пажња даће се производно-прерађивачком сектору - рекли су у Приједору и додали да се интензивирају активности и на коришћењу властитих извора обновљиве енергије.

Кнежево

Иако општина има све предиспозиције за развој дрвопрерађивачке индустрије, у општинској управи главну препреку искоришћавању шумских потенцијала виде у нагомиланим проблемима у приватизованим предузећима.

У Одјељењу за привреду општине Кнежево казали су да је у плану израда документа који ће садржавати план активности за унапређење привреде, са приједлозима за рјешавање главних препрека за искоришћавање шумских потенцијала ове општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана