Други најбогатији американац купио акције посрнуле банке

Глас Српске
Други најбогатији американац купио акције посрнуле банке

ЊУЈОРК - "Голдман Сакс група" добила је финансијску подршку Ворена Бафета, 78-годишњег милијардера и другог најбогатијег Aмериканца.

Буфет је купио пет милијарди америчких долара вриједне повлашћене акције "Голдман Сакса" које исплаћују десет одстотну дивиденду.

"Берксхире Хатхањаy", фонд којим управља Бафет, купио је редовне дионице "Голдман Сакса" у вриједности додатних пет милијарди долара. Цијена једне акције у уторак је порасла са 115 на 125,05 долара омогућивши новом власнику дневну зараду од 437 милиона америчких долара.

- Бафет је поново направио паклени посао. Кључна ствар за "Голдман Сакс" је проћи кроз кредитни циклус и чини се да су и они учинили праву ствар -  изјавио је аналитичар "Sanford C. Bernstein & Co. " Бред Хинц.

Додао је да је ово је добар пословни потез "Голдмана", али је за њих био и веома скуп.

- Кладим се на пораст цијене дионице "Голдмана" и мислим да ће Бафет у овом послу остварити виши принос него што га је икада раније остварио -  изјавио је партнер у "Seven river kapital managment" Скот Рот.

Као додатак прикупљеним средствима од Бафета "Голдман" намјерава прикупити 2,5 милијарди америчких долара путем јавне понуде која ће том предузећу бити прва од 2000. године.

Јапански "Кјодо њуз" објавио је да "Сумитомо Мицуи фајнаншел груп" друга највећа јапанска банка, намјерава инвестирати у "Голдман".

Познат као "пророк из Омахе", Бафет је постао култна личност међу инвеститорима привукавши 31.000 људи на годишњу скупштину својих акционара.

Научна студија објављена прошле године показала је да се коришћењем Бафетове стратегије инвестирања дугорочно остварује просјечан годишњи принос од 25 одсто, што је двоструко већи принос од приноса кључног америчког С&П 500 индекса.

Од почетка године дионица "Голдман Сакса" на вриједности је изгубила 42 одсто, а 19 одсто од почетка прошле седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана