Друга Пословна конференцији АПИФ-а у Бањалуци: Профит расте упркос кризи

Анита Јанковић Речевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Упркос инфлацијској кризи и бројним економским проблемима који су обиљежили прошлу годину домаћа привреда остварила је нето добит за 22 одсто већу у односу на зараду из 2021. године, а упркос расту броја запослених највећи изазов у наредном периоду биће недостатак адекватне радне снаге.

Наведено је то на другој Пословној конференцији Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) одржаној данас у Бањалуци, гдје су премијерно престављени резултати пословања привреде Српске у прошлој години.

Руководилац Службе продаје у АПИФ-у Владимир Благојевић, представљајући податке добијене на основу 11.034 предата финансијска извјештаја привредних субјеката, рекао је да су укупни приходи у прошлој години били тешки 29,3 милијарде, а расходи 26,7 милијарди КМ.

- Посебно је интересантно да је нето добит лани износила 2,7 милијарди марака и већа је за 22 одсто у односу на 2021. годину. Истовремено нето губитак износио је 355,55 милиона марака и мањи је око 37 одсто у поређењу са 2021. годином - казао је Благојевић.

Министар привреде и предузетништва РС Војин Митровић каже да су подаци охрабрујући и показују да пандемија није негативно утицала на привреду ако се поредимо са другим земљама. Додао је да су Српској потребни страни инвеститори са свјежим капиталом и напредним технологијама.

- Значајно је да је прошле године донесена уредба о подстицајима за директна улагања. Влада подстиче и раст плата кроз ослобађање давања. Све то утицало је на повећање броја радника па смо тако на крају 2022. године имали око 290.000 запослених, што је највећи број од настанка Српске - казао је Митровић.

Министарка финансија РС Зора Видовић истакла је да је у протекле четири године за привреду издвојена милијарда КМ те да ће Влада Српске и у овој години значајно подржати ову област.

- И у овој години ће бити издвојено више од 200 милиона КМ. Само кроз смањење пореза на доходак лани је 80 милиона КМ усмјерено на плате радника, а ове године ће тај износ премашити 100 милиона КМ - рекла је она.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић навео је да је потребно предузимати додатне мјере за унапређење привреде.

- С обзиром на околности у којима је наша привреда лани пословала и да смо високо зависни од кретања на западном тржишту можемо бити задовољни постигнутим. Сачували смо економски потенцијал и створили могућност да се у наредном периоду боримо са изазовима, а то је прије свега како зауставити одлив радника - казао је Рачић.

Директор ЕФТ Рудник и Термоелектрана Станари Саво Мирковић рекао је да је прошла година била врло изазовна и турбулентна у области енергетике.

- У обавези смо да продајемо електричну енергију по фиксној цијени до 2026. године због кредита на основу којег смо изградили теромоелектрану. Да није било те уговорене цијене остварили бисмо лани астрономску добит - казао је Мирковић.

Конференција

Друга Пословна конференција "АПИФ 2023" окупила је око 200 учесника, односно највеће званичнике Српске, привреднике, представнике агенција из ове области из Србије и Сјеверне Македоније те локалних заједница.

- Циљ нам је да овај догађај прерасте у традицију. Пословни подаци које смо представили кључни су основ за израду стратешких и планских докумената - рекао је директор АПИФ-а Горан Бобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана