Дримлајнер се привремено избацује из употребе широм свијета

Агенције
Дримлајнер се привремено избацује из употребе широм свијета

"Боингов" проблематични путнички авион "787 дримлајнер" и даље се суочава са проблемима и све више свјетских авио-компанија избацује га привремено из употребе из безбједносних разлога.

Америчка Федерална администрација за авијацију (FAA) наложила је свим америчким авио-компанијама да привремено избаце из употребе "дримлајнере" након што је квар батерије изазвао принудно слијетање овог типа авиона у Јапану, јавља BBC.

 Чилеанске и индијске авио-компаније одмах су слиједиле примјер САД и приземљиле своје "дримлајнере".

"Боинг" је саопштио да стоји иза интегритета "787-ице", али низ ствари су довеле у питање будућност овог авиона.

"Дримлајнери" су посљедњих седмица имали више инцидената, укључујући цурење горива, пуцање прозора у кокпиту, проблеме са кочницама и паљење електричних жица, али највећу забринутост су изазвали проблеми са батеријом.

Авион јапанске авио-компаније АНА јуче је принудно слетио због квара батерије. АНА је због тога приземљила свих 17 "дримлајнер"а које посједује, а исто је учинила и друга јапанска авио-компанија "Јапан ервјез". 

FAA каже да авио-компаније морају доказати безбједност батерије да би "дримлајнери" могли бити враћени у употребу.

 Ер Индија ће тражити одштету?

Индијски министар индустрије Аџит Синг изјавио је данас у Њу Делхију да би национална индијска компанија "Ер Индија" требало да тражи одштету од америчког произвођача авиона Боинг јер је морала да због сумње у исправност приземљи шест својих нових "боинга 787 - дримлајнер".

Синг није навео колика би та одштета била и додао да "Индија чека да сазна још детаља о томе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана