Драстично пала продаја половњака

Марина Чигоја
Драстично пала продаја половњака

БAЊAЛУКA - Продаја половних аутомобила у Републици Српској ове године драстично је опала, а у појединим ауто-салонима тај пад иде и до сто одсто, кажу продавци.

Истичу да је разлог пада чињеница да су банке пооштриле услове одобравања кредита, али и то што се становници више одлучују за куповину нових возила.

Власник ауто-куће "Браћа Ђукић" у Дервенти Симо Ђукић каже да је код њих продаја половних аутомобила у односу на исти период прошле године опала за сто одсто.

- За разлику од прошле године која је за нас била доста добра, ова година је катастрофално почела. Пад продаје сигурно иде и до сто одсто - истакао је Ђукић и додао да је до пада продаје дошло због лоше опште економске ситуације, чињенице да банке не дају кредите, али и као посљедица укидања одлуке о забрани увоза возила старијих од седам година у БиХ.

У ауто-кући "О.К.М.Т." из Градишке кажу да је код њих порасла продаја нових возила, док је код половних ситуација потпуно супротна.

- Ове године продали смо само једно или два половна возила. Цијене нових аутомобила су јако ниске, па се људи вјероватно због тога више одлучују за нова возила на која добијају и гаранцију - казали су у овом салону.

Руководилац пословне јединице Aуто-центар "Нешковић" Бањалука Душан Шипка каже да је дошло до одређеног пада када је у питању продаја "Шевролеових" аутомобила, док је код "Опелових" модела знатно повећана.

- Када су у питању "Опел" и "Шевроле", на трагу смо прошлогодишњих резултата, али не онако убједљивих као што су били прошле године. Међутим, зимски период је сам по себи тежак, тако да очекујемо да ћемо у идућем периоду остварити план за ову годину - казао је Шипка и додао да је продаја аутомобила генерално у паду.

Бранислав Ћутић из бањалучке ауто-куће "Ц ауто" казао је да је продаја нових аутомобила код њих остала на истом нивоу.

- Од почетка године продали смо између 50 и 60 возила - казао је Ћутић.

Увоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ од почетка године до половине марта у БиХ су увезена 6.934 путничка возила, укупне вриједности 82 милиона КМ.

- У истом периоду прошле године увезена су 4.993 возила укупне вриједности 59 милиона КМ - казао је портпарол УИО Ратко Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана