Драстична штедња погрешан рецепт

Глас Српске
Драстична штедња погрешан рецепт

БЕОГРAД - Нобеловац Џозеф Стиглиц, један од највећих свјетских економиста и професор Колумбија универзитета сматра да постоји озбиљна пријетња од продубљивања економске кризе и да су драстичне мјере штедње, као у случају Грчке, погрешан рецепт.


- Садашње мјере штедње ће само погоршати стање, јер ће спријечити економски раст - рекао је Стиглиц и додао да су свјетски лидери у рјешавању кризе запостављају суштинске промјене система који је довео до кризе, као што је обуздавање спекулативног финансијског капитала.

Стиглиц као примјере наводи Грчку, Летонију, Ирску, Португалију и додаје да је све више чињеница које указују да ће мјере штедње бити контрапродуктивне по економски раст.

Што се тиче Грчке, Стиглиц подсјећа да је у споразуму од јула уважено да је неопходан раст грчке привреде да би ријешила проблем дугова, пренијеле су агенције.

- С друге стране, чланице еврозоне знају да нема раста у условима драстичне штедње која се тражи од Aтине. Дакле, обећан је пакет за подстицање раста грчке привреде, али није обезбијеђен и стављен на располагање - каже Стиглиц.

Он сматра да перспективе малих земаља у кризи, попут балканских које теже уласку у ЕУ (Србија, БиХ, Црна Гора) зависе дјелимично и од тога да ли имају флексибилан или фиксни курс.   

Инспектори Међународног монетарног фионда (ММФ), Европске централне банке и ЕУ у заједницком саопштењу наводе да ће Грчка, највјероватније, почетком новембра добити траншу помоћи од осам милијарди евра неопходну за избјегаваее банкрота.

Инспектори су окончали седмодневну ревизију финансијског стања Грцке.

- Када Управни одбор ММФ и Еврогрупе одобри закључке из пете ревизије, биће доступна сљедећа транша помоћи од осам милијарди евра, највјероватније, почетком новембра, наводи се у саопштењу.

Грчки министар финансија Евангелос Венизелос је изјавио да парламент мора да одобри нови пакет мјера штедње.

Нова рунда мјера штедње обухвата план додатног смањења плата државних службеника и суспензију 30.000 запослених у јавном сектору са смањеном платом почев од ове године, што је грађане подстакло на нове штрајкове.

Министар финансија је истакао да су нове мјере оштре али неопходне да би се избјегао хаотичан банкрот.

Предсједник водеће опозиционе партије у Грчкој Aндонис Самарас је затражи хитно одржавање ванредних избора пошто је садашња влада практично потрошила повјерење грађана.

Лидер конзервативне "Нове демократије" Самарас је критиковао владу што није добила битку око смањења јавног сектора као и у борби против пореских малверзација.

Европске акције пале

Aкције на европским берзама јуче су пале у очекивању гласања владе Словачке о проширењу обима и овлашћења Европског фонда за финансијску стабилност, при чему је то посљедња од 17 чланица еврозоне која још није одобрила тај приједлог закона.

Aкције на Волстриту су скочиле више од три одсто, што је њихов највећи дневни скок за мјесец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана