Драшковић тражи раскид уговора

Ратомир Мијановић
Драшковић тражи раскид уговора

БAЊAЛУКA - Инсистираћу да се уговор о приватизацији Индустрије алата Требиње раскине. Не желим никакве конфликте или препуцавања са Владом, неким посланицима, са било ким. Нећу да учествујем у јавној нелојалној причи.

Рекао је ово у петак "Гласу Српске" Родољуб Драшковић, власник концерна "Свислајон Таково".

- Прозивају ме да сам тајкун, да сам дошао да се обогатим. Не желим да прихватам те етикете. Морам да штитим своје достојанство и свој углед - додаје он.

Говорећи о одбијању Владе РС да дуг од милиона марака који има ИAТ не претвори у акције, Драшковић каже да је на Влади одлука хоће ли дуг претворити у акције.

- У њиховим рукама су и нож и погача, али нажалост погаче нема - каже он.

Премијер РС Aлександар Џомбић раније је казао да је за Владу РС неприхватљив захтјев купца за конверзију потраживања по основу пореза и доприноса од 14 милиона марака.

- Овом предузећу приликом приватизације отписано је 18 милиона КМ пореза и доприноса и репрограмирано око 11 милиона обавеза према Фонду ПИО. Купац није измиривао обавезе по репрограму и створио је још три милиона обавеза које сада жели да конвертује - казао је он.

Упитан да прокоментарише одлуку Савјета за приватизацију РС који је задужио Инвестиционо развојну банку да изврши контролу обавеза из Уговора о приватизацији Индустрије алата Требиње, с посебним акцентом на поштовање броја запослених, инвестирање и формирање предузећа у кругу Индустрије алата које се бави производњом хране, а потом продају свог учешћа предузећу "Свислајон Таково", Драшковић каже да је ријеч је о редовној контроли.

- Инвестиционо развојна банка је обавезна да обави ревизију остварених клаузула тендерских уговора. Моја компанија је до сада у Требиње уложила више од 60 милиона марака, од тога 24 милиона у Индустрију алата Требиње. Управо захваљујући тим улагањима очували смо Индустрију алата, а на пробирљиво свјетско тржиште ИAТ извози 90 одсто производа, иако није остварен очекивани приход - истакао је Драшковић.

Каже да је неодрживо да Индустрија алата, од 1.000 запослених има свега 300 радника у производњи.

- То неминовно утиче на цијену производа и чини их неконкурентним на тржишту. Ипак ја сам задовољан са Индустријом алата која ће ове године, послије пуних 25 година позитивно пословати. За протеклих пет година очувано је привредно ткиво, максималан број запослених, изграђена прехрамбена индустрија у коју је уложено 35 милиона КМ и данас представљамо најуспјешнију фирму у БиХ ове врсте - каже Драшковић.

Према његовим ријечима, у прехрамбену индустрију у току су даља улагања.

- Тренутно је у току монтажа опреме вриједности 14 милиона КМ. За протекли период изграђен је стамбени блок од 250 станова за раднике Требиња и Херцеговине. Не жалим због тога - истиче Драшковић.

Прехрана

- Инвестираћу и даље у прехрамбену индустрију која ће бити најуспјешнија дјелатност у Херцеговини, али и далеко шире. До сада смо запослили око 150 људи у прехрамбеној индустрији и ја сам јако задовољан. Управо у овоме видим перспективу даљег запошљавања у Требињу и Херцеговини - каже власник Концерна "Свислајон Таково" Родољуб Драшковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана