Драконска казна за манипулације

Агенције
Драконска казна за манипулације

Aмстердам - Друга по величини холандска банка, Рабобанк, суочава се са казном већом од 440 милиона долара због учешћа у намјештању међубанкарске каматне стопе Либор.

Холандска банка је сљедећа у реду за вансудско поравнање са америчким и британским регулаторима око тврдњи да је манипулисала кључним каматним стопама, наводе извори упознати са ситуацијом, преноси агенција Блумберг.

Казна ће вјероватно износити између 440 милиона долара, с колико је у јуну 2012. кажњена британска банка Барклиз и 612 милиона долара, колико је овог мјесеца платила групација Ројал бенк ов Скотланд.

Барклиз, РБС и швајцарски УБС кажњени су са више од 2,5 милијарди долара послије глобалне истраге о манипулацији Либором.
Више од десетине банака је под истрагом регулатора због манипулације Еурибором и Либором, међубанкарским каматним стопама које се користе за одређивање цијена кредита вриједних више хиљада милијарди евра.

Рабобанк је основан 1898. и једина је холандска банка која учествује у формирању лондонске међубанкарске каматне стопе.
Скандал око каматних стопа и неизвјесност око начина њиховог одређивања подстакао је пет банака, БајернЛБ, Рабобанк, Рајфајзен, ДекаБанк и Сити, да се повуку из одбора који помаже у одређивању Еурибора, чиме је број банака које учествују у одбору смањен на 39.

Међутим, неке банке би могле да буду приморане да остану у одборима који одређују међубанкарске каматне стопе као што је Еурибор да би се осигурала поузданост датих стопа, ако буде одобрен нацрт закона који ће Европска унија представити касније ове године, као вид реакције на скандале око манипулације стопама.

Регулатори страхују да ће, ако мање банака буде учествовало у одређивању стопа, оне бити мање поуздане и подложније манипулацијама.

Стандард

Либор, који се одређује у Лондону, јесте камата која одражава просјечну каматну стопу које банке плаћају када позајмљују од других банака. Либор је стандард према којем се одређују сви остали кредити и хипотеке.

Банке имају обавезу да сваког дана објаве процјену о томе колики су њихови трошкови позајмљивања новца од других банака.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана