Драган Ковачевић, предсједник Управе Хипо Алпе Адриа банке Бањалука: Градимо нову и још бољу банку

Дарко Гавриловић
Драган Ковачевић, предсједник Управе Хипо Алпе Адриа банке Бањалука: Градимо нову и још бољу банку

Нови бренд представљаће темељ у процесу изградње нове, модерне и практичне банке. Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" предсједник управе Хипо Алпе Адриа банке Бањалука Драган Ковачевић.

* ГЛАС: Као један од кључних стратешких пројеката у 2016. години најављено је ребрендирање цијеле групације у чијем саставу послујете. Шта ће конкретно нови бренд донијети Хипо банци, клијентима и тржишту на којем послујете?

КОВАЧЕВИЋ: Нови бренд представљаће темељ у процесу изградње нове, модерне и практичне банке у којем ће активно учествовати и запослени и клијенти. Желимо да нас препознају као једноставну, јасну, непосредну и ефикасну банку која клијентима нуди квалитетне и корисне услуге и производе на разумљивом језику. Захваљујући нашој новој власничкој структури коју чине "Advent International" и Европска банка за обнову и развој, понајбољој капиталној позицији и чистом портфељу, шаљемо јасну поруку да смо уз изградњу новог бренда посвећени и изградњи и развоју наше банке и пружању најквалитетније услуге нашим клијентима.

* ГЛАС: Шта ћете мијењати у пројекту ребрендирања?

КОВАЧЕВИЋ: Мијењамо све - име, лого, боје. Ипак, суштинска промјена биће у новом, свјежем приступу послу и усмјерености према нашим клијентима. Ребрендирање доживљавамо као снажан сигнал свих наших напора у изградњи нове и при том још боље банке, која ће бити у стању да клијентима брзо и квалитетно испоручује финансијске производе и услуге на начин да их сваки клијент може разумјети.

* ГЛАС: Потенцирате разумљив језик што није својствено за некога из банкарске индустрије?

КОВАЧЕВИЋ: Кључна критика на рачун банкарске индустрије јесте комплексна терминологија, која је за многе клијенте прилично неразумљива. Ми вјерујемо да су најбоље ствари оне најједноставније и оне које су клијентима разумљиве. Иако још нисмо на том нивоу, увјерен сам да ћемо својим клијентима осигурати управо то и да ћемо свој углед, који настаје када се трудите да тешке ствари радите квалитетно, изградити на транспарентности, практичности, непосредности и једноставности које ће постати синоним за наш бренд.

* ГЛАС: Када се очекује представљање новог бренда јавности и у којем периоду очекујете прве ефекте?

КОВАЧЕВИЋ: Требамо учинити још доста тога прије него што нови бренд представимо јавности, а кад то учинимо, с поносом ћемо наше клијенте повести на ново банкарско путовање. При том смо свјесни да ће нам требати одређено вријеме док се не осјети пуни учинак новог бренда, јер повјерење се не добива преко ноћи, оно се мукотрпно гради. Увјерен сам да ће наши клијенти брзо увидјети како се мијењамо набоље. Само тако ћемо моћи створити повјерење и бити квалитетан партнер нашим клијентима.

* ГЛАС: Да ли ће уз имиџ бити мијењана и стратегија пословања?

КОВАЧЕВИЋ: Радићемо на томе да банка послује једноставније, брже и ефикасније, али првенствено тежићемо да се приближимо клијентима и што је могуће више се прилагодимо њиховим потребама. Посебно ћемо се усмјерити на пословање са становништвом и малим и средњим предузећима гдје у наредним годинама планирамо натпросјечни раст, при чему ћемо и даље подржавати и радити на развоју сегмента пословања са правним лицима. Три стуба нашег пословања ће бити снажно усмјерење на раст наше базе клијената, директан портфељ производа и једноставни и ефикасни процеси.

* ГЛАС: Ближи се крај полугодишта. Какви су трендови забиљежени у овој години и какве резултате очекујете?

КОВАЧЕВИЋ: У прилог нашем амбициозном плану говоре и резултати пословања у прва четири мјесеца ове године. Забиљежили смо раст кредитних пласмана од 300 одсто у односу на исто раздобље прошле године. Натпросјечан раст биљежимо у дијелу пословања са становништвом и са правним лицима. Hypo банка Бањалука је већ дуги низ година једна од боље капитализованих банака на домаћем тржишту са значајном стопом адекватности капитала изнад законом прописаних вриједности, што је најбољи доказ стабилности и сигурности будућег пословања банке.

Кредити у швајцарцима

* ГЛАС: Докле сте дошли у рјешавању питања кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима и какав је одзив клијената за њихову конверзију?

КОВАЧЕВИЋ: Ми смо једина финансијска групација у регији која је понудила добровољно, одговорно, разумљиво и надасве фер рјешење за све своје клијенте при чему то рјешење не угрожава домаћи банкарски систем нити домаћу економију. До овог тренутка више од 2.000 клијената наше банке у РС, односно њих близу 80 одсто, у врло кратком року поднијело је званичан захтјев за коришћење новог рјешења. Обрадили смо 95 одсто поднесених захтјева, а конвертовано је или је у завршном процесу конверзије 676 кредита. Током јуна очекујемо спровођење конверзије велике већине ових кредита. У исто вријеме и наша сестринска банка у ФБиХ врло успјешно рјешава ово питање. Управо ова брза динамика успјешног рјешавања питања кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима говори да су клијенти препознали да је у питању заиста фер и квалитетно рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана