Дозвољени минус 169,6 милиона КМ

Тања Шикањић
Дозвољени минус 169,6 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Кредити грађана по картицама и прекорачењима по рачуну на крају првог квартала ове године достигли су износ од 169,6 милиона КМ, што је за 6,6 милиона марака више у односу на крај прошле године, наводе у Aгенцији за банкарство РС.

- Кредити грађана по картицама и прекорачењима на крају прошле године су износили 163 милиона КМ или 7,9 одсто од укупних кредита становништва у РС, а оваква задуженост је у марту ове године имала удио од 8,2 одсто у укупним кредитима становништва - навели су у Aгенцији за банкарство РС.

Овакви подаци показују да становници Српске посљедњих мјесеци све више узимају позајмице.

Дозвољени минус на текућим рачунима, односно висина позајмице клијената у скоро свим банкама у РС износи двије просјечне плате клијента које се уплаћују жирално.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић је истакао да је већа потражња за оваквом врстом кредита присутна усљед погоршања економске ситуације.

Он је нагласио да се због веће опрезности приликом узимања већих кредита становници углавном опредјељују за мање кредите.

- Улазак у минус је такође врста кредита који су веома много тражени у посљедње вријеме јер су економске прилике код нас и даље нестабилне, а с друге стране, потребе становништва расту - истакао је Мишић.

Он је додао да и у сљедећим мјесецима очекује већи пласман оваквих кредита, који су веома практично рјешење за помоћ у кућном буџету.

У Покрету потрошача РС ипак упозоравају да би становници требало да буду опрезнији приликом узимања овакве врсте кредита јер то веома често представља непотребно задуживање.

- Не треба заборавити да и на ове кредите банке зарачунавају камате, тако да нас свака услуга коју плаћамо новцем задужујући се на овај начин кошта скупље за износ који зарачунава банка у виду камате, а људи ту чињеницу често занемарују - истакао је секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић.

Препоруке

Драгован Петровић упозорава да улазак у минус, односно трошење новца који није зарађен, код потрошача приликом куповине ствара лажан осјећај да су економски солвентни иако нису.

- Према томе, свако ко може да избјегне такав начин задуживања, односно улазак у минус, не треба да се задужује - препоручио је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана