Дозволе за рад добило 30 фирми

Маријана Миљић
Дозволе за рад добило 30 фирми

Бањалука - Дозволе за рад у Њемачкој добило је 30 фирми из Српске, од пријављених 34, рекао је "Гласу Српске" секретар Комисије за расподјелу деташмана у Привредној комори РС Станко Иваштанин.

Он је нагласио да је редовни контингент од 530 деташмана расподијељен на 30 предузећа.

- Одлуке за расподјелу деташмана постале су коначне јер није било приговора привредних друштава - истакао је Иваштанин и додао да су предузећа у Српској добила од пет до 65 дозвола, што је зависило од оспособљености предузећа за извођење послова у Њемачкој.

Иваштанин је нагласио да је, када је у питању посебни контингент у износу од 137 деташмана, Комисија направила приједлог расподјеле, али Спољнотрговинска комора БиХ даје коначну одлуку.

- Комисија је 137 деташмана расподијелила углавном на ових 30 предузећа који су добили дозволе, те уврстила једно ново предузеће - казао је Иваштанин.

Он је подсјетио да предузећа из Српске треба да добију 667 деташмана, укључујући редовне и посебне дозволе.

Иваштанин је нагласио да су деташмане добиле фирме из области грађевинарства и монтажерских радова, те предузећа из области изолатерских радова.

У бањалучком предузећу СГ "Инжињеринг" казали су да су и ове године добили дозволе за рад у Њемачкој.

- Већ неколико година радимо на тржишту Њемачке, а наставићемо ове и идуће године - казали су у овој фирми и додали да су послови на иностраном тржишту за предузећа из Српске добра шанса, јер на домаћем тржишту нема довољно посла.

И у предузећу "Гипсер" из Добоја потврдили су да су добили деташмане за рад у Њемачкој.

- Колико смо дозвола добили знаћемо почетком октобра када буде званична додјела деташмана - казали су у овом предузећу и нагласили да ово предузеће шансу за добру зараду има управо на тржишту Њемачке.

Комисија

Приликом расподјеле деташмана, Комисија је у обзир узимала остварени приход у БиХ и Њемачкој у 2011. години, као и број запослених у БиХ у сталном радном односу лани и првом полугодишту 2012. године.

Комисија је разматрала  и искоришћеност деташмана у Њемачкој у претходној деташманској години.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана