Достављена тендерска документација за реконструкцију КЦ Бањалука

СРНА
Достављена тендерска документација за реконструкцију КЦ Бањалука

Бањалука - Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске доставило је данас тендерску документацију за реализацију пројекта реконструкције и опремања централног медицинског блока Клиничког центра Бањалука на адресе пет компанија, које су испуниле све критеријуме наведене у позиву.

Документација је достављена компанијама "Вамед" из Аустрије, "Метростав" из Чешке, "ЈВ ОХЛ ЖС и ОХ" из Чешке и Шпаније, "ЈВ ЦМБ енд Униеко" из Италије и Србије, те "Бујге батиман ентернасионал" из Француске.

Ове компаније су својевремено прошле процес предквалификације, што значи да су испуниле све критеријуме наведене у позиву, односно имају капацитете и могу изаћи у сусрет свим захтјевима једног од најкомплекснијих пројеката у здравству, саопштено је из ресорног министарства.

Због обима тендерске документације компанијама ће бити остављен рок од 12 седмица да доставе своје техничке и финансијске понуде.

Рок за подношење понуда је 7. мај, када ће бити и отворене, након чега ће их тим за имплементацију пројеката, који ће именовати Влада Републике Српске, прегледати и спровести избор најповољнијег понуђача.

Европска инвестициона банка, из чијих средстава се пројекат финансира, дала је сагласност на тендерску документацију.

Процијењена вриједност пројекта је око 63 милиона евра у нето износу. Овај износ ће бити увећан за трошкове које ће имати компаније у спровођењу пројекта, као и за ПДВ.

Пројектом је предвиђена санација, адаптација и реорганизација централног медицинског блока, изградња новог сјеверног крила, као и набавка опреме, на укупно око 58.751 квадратних метара.

У објекту централног медицинског блока у функцију ће бити стављене етаже стационара које до сада нису биле завршене у грађевинском смислу, а техничка етажа ће бити реорганизована и стављена у функцију цијелог објекта.

Етаже стационара, које су сада у употреби, биће комплетно саниране и адаптиране, односно биће урађена нова термоизолациона фасада, која ће задовољити нове стандарде енергетске ефикасности објекта и санација крова, док ће фасадни прозори и врата бити замијењени.

У складу са новим функционалним рјешењима централног медицинског блока постојеће етаже у приземљу, сутерену и на првом спрату ће, такође, бити саниране, реорганизоване и адаптиране.

Санација подразумијева и замјену свих инсталација у објекту - електроинсталација, рачунарских, ватродојавних, водоводних, канализационих, као и инсталација гријања и вентилације.

Осим тога биће постављен нови системи медицинских гасова, а у болесничким собама и нови системи за комуникацију између пацијената и особља.

Нови објекат сјеверног крила, величине око 17.388 квадратних метара, биће изграђен на мјесту на коме се сада налази незавршена бетонска конструкција.

У овом објекту биће смјештено 12 операционих сала, Централна јединица за стерилизацију, Центар за ургентну медицину и Патологија.

На овај начин биће омогућено да се хирургија из центра града пресели у нове просторије Клиничког центра на Паприковцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана