Досадашње инвестиције око милијарду и по евра

Aгенције
Досадашње инвестиције око милијарду и по евра

Сарајево - Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ са до сада инвестираних око милијарду и по евра највећи је инвеститор у БиХ, рекао је данас у Сарајеву предсједник ове финансијске институције Сума Чакрабарти.

Чакрабарти је на конференцији за новинаре након разговора са предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом и министром финансија и трезора Николом Шпирићем истакао да је ЕБРД прошле године инвестирала у БиХ 120 милиона евра, а да се очекује да ове године тај износ буде 150 милиона евра.

Чакрабарти је изјавио да је у припреми стратегија ЕБРД-а за наредни трогодишњи период.

"Претходних година више смо се фокусирали на обнову БиХ. Инфраструктура јавног сектора била је веома важна. Сагласили смо се да се у будућности треба више посветити приватном сектору", навео је Чакрабарти.

Он је истакао да ће инфраструктура и даље остати веома важна, али да ће важан бити и развој малих и средњих предузећа, као и ефикасно и одрживо кориштење ресурса које има БиХ као што су енергетика, дрво и друго.

Према његовим ријечима, једна од главних одлика стратегије ЕБРД-а у будућности биће јачање веза и економска интеграција у региону.

"Сагласили смо се да је потребно у БиХ, али и регион Балкана привући више инвеститора. Заједнички циљ јесте да се унаприједи пословно окружење у БиХ и на западном Балкану, што значи рјешавање одређених питања која представљају препреку инвестицијама као што су корупција, правосудни систем или бирократија", нагласио је Чакрабарти.

Истичући да ЕБРД већ 15 година показује да је у БиХ могуће имати добре пројекте који се уредно отплаћују, он је рекао да ова финансијска институција планира дугорочно да остане снажан партнер БиХ.

Чакрабарти је најавио да ЕБРД, у сарадњи са властима БиХ и других земаља Балкана, планира почетком наредне године да организује инвестициону конференцију на високом нивоу.

Шпирић је истакао да је висок степен реализације средстава ЕБРД-а, појаснивши да је до сада реализовано око 800 милиона евра.

Наводећи да је до сада реализовано око 100 инвестиционих пројеката, Шпирић је рекао да је у фази преговарања и реализације нових 11 пројеката.

Шпирић је истакао да је у данашњим разговорима посебан акценат стављен на потребу регионалне сарадње и инвестирања као снажне карике интеграције и приближавања земаља региона ЕУ.

"Данас смо информисани о новој стратегији ЕБРД-а у времену испред нас и оцијењено је да су добро одабрана подручја у којима ће бити обезбијеђене инвестиције ЕБРД-а. Наш циљ је да задржимо активност инвестирања ЕБРД-а у добро одабране пројекте који ће снажно подстицати економски раст у БиХ, а путем регионалних пројеката регионални раст", рекао је Шпирић.

Шпирић и Чакрабарти потписали су уговор о зајму вриједан пет милиона евра, намијењен за реконструкцију водоводне и канализационе мреже у општини Цазин.

Шпирић је саопштио да је рок отплате овог кредита 15 година са грејс периодом од три године и каматном стопом од 0,5 одсто. "Ова средства биће праћена грантовима Холандије од 3,5 милиона и Шведске од 2,5 милиона евра", рекао је Шпирић.

Наводећи да ће се овај пројекат односити на прикупљање отпадних вода и њихово пречишћавање, Чакрабарти је рекао да вјерује да ће то темељно и суштински побољшати канализациону мрежу у општини Цазин.

Чакрабарти је саопштио да је ЕБРД данас потписала и уговор са Рајфајзен лизингом вриједан пет милиона евра. "Тржиште лизинга у БиХ се практично распало након избијања економске кризе, које је посебно јако погодило сектор малих и средњих предузећа", појаснио је Чакрабарти.

Он је навео да је потписан и уговор са Рајфајзен банком вриједан пет милиона евра који се односи на пројекат енергетске ефикасности у БиХ.

Предсједник ЕБРД-а најавио је да ће са премијером Федерације БиХ Нермином Никшићем разговарати о инфраструктури, посебно учешћу приватног сектора у њеном развоју због очигледних притисака на јавне финансије.

"Поставићемо и питање да ли се у будућности евентуално планира поновно покретање процеса приватизације, јер би ЕБРД жељела да помогне у томе. ЕБРД је са ЕУ и Европском инвестиционом банком веома заинтересована и за коридор "Пет це" који је веома важан за регионални развој", истакао је Чакрабарти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана