Донатори прали новац

Глас Српске
Донатори прали новац

СРЕБРЕНИЦA - Утрошено је много новца за обнову и развој, али од тога нису имали корист људи који желе да се врате на своја имања. Међународни донатори су преко оних који су напустили своје пријератне домове само "прали новац". Зато нема повратника у српска села Радошевиће, Крњиће, Ратковиће, у којима не живи ни десет одсто предратног становништва - рекао је на јучерашњој сједници Скупштине општине Сребреница њен предсједник Радомир Павловић.

Према његовим ријечима, помоћ међународних организација на подручју Сребренице није имала за циљ очување сеоских огњишта.

Одборници у Скупштини општине Сребреница незадовољни су стањем у којем се тренутно налазе Срби и Бошњаци када је у питању обнова и повратак на подручја на којима су живјели до рата. Aнализирајући информацију о стању и животу повратника и интерно расељених лица на подручју Сребренице, они су указали на неравномјерна и неравноправна улагања у обнову кућа и економски развој.

Радомир Павловић је нагласио да ће локална управа убудуће тражити да се донације ускладе са Стратегијом развоја ове општине.

Предсједник Клуба одборника СДС-а Момчило Цвјетиновић указао је на пропуст што повратници и интерно расељена лица немају исти статус када су у питању донације.

- Због тога се проблеми не рјешавају на одговарајући начин и зато се много мање донација усмјерава за интерно расељене. Данас има огроман број обновљених а неусељених бошњачких кућа, јер су интерно расељена лица, односно Срби, у подређеном положају у односу на повратнике Бошњаке - оцијенио је Цвјетиновић.

Одборник Странке за БиХ Сенахид Хасановић указао је да је незапосленост највећи проблем повратника.

- Да би се неко вратио, треба му обезбиједити посао. Недавно је обновљено 26 кућа, а само у двије живе њихови власници, док су остали преузели кључеве и вратили се у досадашња мјеста пребивалишта - истакао је Хасановић.

Обновљено 2.638 кућа

У информацији о стању и животу повратника и интерно расељених лица наведено је да је у Сребреници до сада обновљено 2.638 стамбених јединица, међу којима је и 109 монтажних дрвених кућа. Чак 2.100 корисника до сада није добило донације, а међу корисницима се налази њих 96 који су помоћ добијали два пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана