Донације ЕУ Болници Градишка премашују 250.000 КМ

Срна
Донације ЕУ Болници Градишка премашују 250.000 КМ

ГРАДИШКА- ЕУ издвојила је укупно седам милиона евра за подршку медицинским установама у БиХ у борби против вируса корона, од којих је Болници Градишка донирана медицинска и заштитна опрема у вриједности већој од 250.000 КМ, што је знатно олакшало рад медицинских радника у отежаним условима.

Болница у Градишци постала је регионални центар за борбу против вируса корона, у којој се, осим грађана овог града, лијече и становници сусједних општина - Српца, Козарске Дубице, Костајнице, Новог Града и Лакташа.

“Имали смо неколико случајева збрињавања страних држављана обољелих од ковида, не само сусједних држава Хрватске и Србије, него и пацијенте из Ирана и Пакистана”, каже директор градишке болнице Рајко Додик.

Уз добру организацију, посвећеност и тимски дух, значајна подршка Болници у Градишци јесте и помоћ у медицинској и заштитној опреми коју је донирала ЕУ у оквиру програма помоћи БиХ у борби против вируса корона, а којег спроводи Развојни програм УН (УНДП) у БиХ.

“Сви уређаји пристигли кроз донацију ЕУ - од монитора за праћење виталних функција пацијената, рендгена, респиратора, ултразвучног апарата - користе се свакодневно у Јединици интензивног лијечења у Болници Градишка, што говори о потреби и значају истих”, наглашава Додик.

Медицински радници градишке болнице оптимистично гледају на наставак борбе против вируса корона, уз позив свим грађанима да се придржавају свих прописаних мјера да би заштитили себе и своје ближње.

Начелник пулмологије и ковид одјељења ове болнице Бранка Милошевић рекла је да је поносна на свој тим и наводи да су до сада збринули готово 800 пацијената заражених вирусом корона.

Она је додала да су сада врло добро организовани, али да њен посао не престаје када се заврши смјена.

“Нажалост, нисам у могућности угасити телефон уопште. Морам бити стално доступна својим љекарима и сестрама на одјељењу. Чак и када сам на годишњем одмору, немогуће је не јавити се на телефон”, навела је она.

Милошевићева је истакла да је ковид нешто о чему су сви здравствени радници морали неуморно да уче, траже нове начине да се изборе са пандемијом - од двадесетдеветогодишњег специјализанта Александра Шиљка, до главне сестре ковид одјељења Даринке Грујичић, која има 35 година радног искуства.

Први радни дан млади љекар Шиљак сигурно је замишљао другачије. Специјализант офталмологије, дан након отварања ковид одјељења болнице у Градишци, половином марта прошле године, прекида специјализацију, враћа се у родни град и постаје дио медицинског тима.

Ту је и данас, годину дана од почетка пандемије. “С обзиром на то да се сусрећемо са јако тешким упалама плућа, ти пацијенти неријетко примају и до 30 литара кисеоника у минуту. Живимо за дане када су опорављени, спремни да иду кући”, рекао је Шиљак.

Главна сестра Даринка Грујичић објаснила је да је циљ једноставан, а то је да што већи број пацијената добије тешку борбу са опаким вирусом, а при томе да здравствени радници сачувају сопствено здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана