Домаћу привреду притишће рецесија из ЕУ

Анита Јанковић-Речевић
Домаћу привреду притишће рецесија из ЕУ

Бањалука - Република Српска у првом полугодишту ове године забиљежила је пад извоза за један одсто, док је увоз смањен за 6,9 одсто у односу на исти период лани, а ти показатељи, према ријечима домаћих привредника и економиста, упозоравају да рецесија куца на врата.

Према подацима Завода за статистику РС, вриједност робне размјене Српске са иностранством у првих шест мјесеци износила је 4,157 милијарди КМ, од чега на извоз отпада 1,806 милијарди, а на увоз 2,350 милијарди марака. Статистичари су израчунали да је крајњи резултат спољнотрговински дефицит од 543,28 милиона КМ, док је покривеност увоза извозом износила 76,9 одсто.

Највећи пад извоза забиљежен је у сектору животињских и биљних уља, масти и воска и то за 59,1 одсто, а у стопу их прате и сектори енергије, те минералних горива и мазива, гдје је забиљежен минус од по 27,1 одсто.

Према подацима Завода, Српска је највише извезла електричне енергије и то 140 милиона КМ, док је највише увезено лијекова, у вриједности од 93 милиона КМ.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истиче да се рецесија већ неко вријеме осјећа у земљама Европске уније, која се неминовно прелива и на нашу привреду.

- У сектору дрвопрераде биљежи се много мања потражња него лани, а иста ствар је и у текстилној и кожарској индустрији. Све то је посљедица рецесије у ЕУ, коју ми неспремно дочекујемо. Када нас је 2008. године погодила економска криза, проблеме смо рјешавали тек када су стигли. Сада требамо другачије дјеловати и ићи им у сусрет - сматра Шкребић.

Економиста Зоран Павловић истиче да су показатељи спољнотрговинске размјене први знак рецесије која куца на врата домаће привреде. 

- Пад у домену извоза резултат је престанка рада Рафинерије Брод, а на негативне показатеље утицало је и смањење производње руде за Зеницу. Пад потрошње грађана главни је разлог смањења увоза. Домаћинствима расту трошкови живота и грађани немају новца за робу из увоза. Проблем који имамо са одливом радне снаге додатно се негативно одржава на све те показатеље - рекао је Павловић.

Партнери

Највише робе у првих шест мјесеци ове године Српска је извезла у Италију и то у вриједности од 291 милион КМ, те у Србију, гдје су пласирани производи вриједни 228 милиона КМ.

Те двије земље највећи су спољнотрговински партнери Српске, што потврђују и подаци о увозу. Тако је Србија у РС пласирала робу вриједну 428 милиона КМ, док је увоз из Италије износио 335 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана