Домаћинствима струја скупља за 7,7 одсто

Марина Чигоја
Домаћинствима струја скупља за 7,7 одсто

ТРЕБИЊЕ/БAЊA ЛУКA - За домаћинства у Републици Српској струја ће од 1. јануара поскупјети за 7,7 одсто, за купце из категорије индустрије за 6,6 одсто, а за комерцијалне купце за 2,3 одсто, одлучено је у сриједу на сједници Регулаторне комисије за енергетику РС у Требињу.

Портпарол Комисије Јелена Пртило рекла је да је послије спроведеног тарифног поступка, у којем су анализирани захтјеви пет електродистрибутивних предузећа и двије термоелектране из РС, одобрено повећање цијена електричне енергије за снабдијевање тарифних купаца у просјеку од 6,2 одсто у зависности од категорије потрошње и групе купаца.

- Као што је већ познато, предузећа су захтијевала повећање цијене електричне енергије у просјеку за 7,4 одсто. Нове цијене примјењиваће се од 1. јануара 2010. године, односно струја ће према новом цјеновнику бити обрачуната на рачуну за електричну енергију за јануар - истакла је Пртило.

Ово поскупљење значи да ће, четворочлана породица, која мјесечно у просјеку потроши 500 киловата струје, умјесто досадашњих око 56 марака плус ПДВ, за електричну енергију сада морати да издвоји нешто више од 60 марака плус ПДВ.

Она је подсјетила да су захтјеве за поскупљење поднијела предузећа из састава Мјешовитог холдинга "Електропривреда Републике Српске", и то "Електрокрајина" Бања Лука, "Електро-Бијељина" из Бијељине, "Електро Добој" из Добоја, "Електродистрибуција" Пале и "Електро-Херцеговина" Требиње, те "РиТЕ Угљевик" и "РиТЕ Гацко".

Економисти и потрошачи истичу да ће више цијене струје допринијети ланчаном поскупљењу и осталих производа.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић сматра да није било основа за поскупљење струје, те да у тренутној економској ситуацији у Српске, ово повећање цијена није било потребно.

- Поскупљење струје ће сасвим сигурно допринијети ланчаном поскупљењу и већине осталих производа - истакао је Петровић.

Он је рекао да је од почетка 2005. године до сада,  струја у РС, директно и индиректно поскупјела за више од 46 одсто, а са овим поскупљењем, цијене електричне енергије за пет година више су за око 50 одсто.

"Електропривреда БиХ"

Директор Јавног предузећа "Електропривреда БиХ" Aмер Јерлагић потврдио је у сриједу да ова компанија неће повећавати цијену електричне енергије прије 1. априла 2010. године, иако је она, како је рекао, послије Републике Српске и Бугарске, најнижа у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана