Домаћим фирмама платне олакшице

Драгана Келеч
Домаћим фирмама платне олакшице

БAЊA ЛУКA - Новим уговором између Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" и Удружења дрвопрерађивача РС, предузећима из дрвне индустрије омогућена је испорука и одгођено плаћање сировина "Шума" до 30 и 90 дана, а све у циљу олакшавања пословања и бољег пласмана домаћих производа.

Рекао је ово у петак послије потписивања уговора у Бањој Луци са 25 дрвопрерађивача из РС генерални директор "Шума РС" Неђо Илић. Он је казао да ће од сада дрвопрерађивачи из РС добијати сировине из "Шума", што ће допринијети опоравку домаћег тржишта.

- Предузеће "Шуме РС" и домаћи дрвопрерађивачи имају заједнички циљ, а то је да се подстакне домаћа производња, што ће засигурно бити омогућено одгађањем плаћања. Задатак нам је да и ову пословну годину окончамо са што више испуњених планова - рекао је Илић и изразио наду да ће стеге економске криза идуће године попустити.

Представник дрвопрерађивача РС Дарко Партало подржао је потписивање овог уговора и истакао да су предузећа из дрвне индустрије у првој половини године имала проблема са наплатом производа.

- Ове године постојао је проблем са цијеном готових производа, због чега је на тржиштима држава бивше Југославије, гдје највише и извозимо дрвне прерађевине, било проблема са наплатом производа - рекао је Партало и додао да су дрвопрерађивачи, без обзира на кризу и лошу пословну климу, задовољни резултатима оствареним у 2009. години.

Он сматра да би за сва предузећа из дрвне индустрије у 2010. години било корисно испоштовати мјере Владе РС да се извозницима и финалистима дају веће количине трупаца, поготово храста, јер потражња за домаћим производима у иностранству превазилази количине трупаца које ове предузећа прерађују.

"Врбас"

Директор "Нове дрвне индустрије Врбас" из Бање Луке Драгиша Калинић рекао је да одгађање плаћања сировине дрвопрерађивачима значајна олакшица.

- У условима економске кризе, оваква олакшица подстиче посебно домаће произвођаче који своје производе извозе. "Врбас" 90 одсто производа извози у земље западне Европе, а за наредну годину већ има обезбијеђено инострано тржиште - казао је Калинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана