Домаћи трговци преузимају тржиште БиХ

nezavisne.com
Домаћи трговци преузимају тржиште БиХ

Бањалука - Посљедњих неколико мјесеци у БиХ је примјетан све значајнији искорак домаћих трговачких ланаца, који на овдашњем тржишту преузимају малопродајне објекте који су до јуче били у власништву великих белгијских, француских и словеначких групација

Најзначајнији примјер нових кретања у трговачким водама у РС је повратак бањалучког трговачког ланца "Tropic Group", који је преузео "Maxi" и "Темпо" трговине од белгијске групације "Делхаизе БиХ". Поред њега, огроман посао преузимања прави и тузлански трговачки ланац "Бинго", који преузима "Interexове" трговине, које су у власништву француске трговачке компанија "Intermarché", те се укључио у поступак преузимања објеката словеначког ТУШ-а у БиХ, анализирају Независне новине.

Прецизније говорећи, "Tropic Group" је већ преузео 39 малопродајних објеката "Делхаизеа", док "Бинго" спрема аквизицију 25 малопродајних објеката "Interexа" и двадесетак трговина "ТУШ-а" у БиХ.

Оваквим преузимањима домаћи трговачки ланци постају далеко значајнији играчи на тржишту БиХ, те су се позиционирали одмах иза доминирајућег хрватског "Агрокора", који је преузимањем "Mercator" и његовим ребрендирањем у "Конзум" потврдио и ојачао прво мјесто у БиХ.

Из Асоцијације трговине Спољнотрговинске коморе БиХ оцијенили су да је тренд преузимања малопродаје од стране домаћих ланаца и више него очигледан.

Мурис Поздерац, секретар ове асоцијације, оцијенио је како се ипак, и поред лошије позиције домаћих производа, заступљеност појединих категорија, као што су месо и прерађевине од њега, мијења на боље.

Он каже да из трговачких ланаца кажу да домаћи производи још нису довољно заступљени на полицама због разлога економске природе, а притом најчешће помињу квалитет одређене робе, количину производа као и континуитет у снабдијевању тржишта.

"Оно што је још интересантно, а на шта мало ко од потрошача обраћа пажњу, јесте чињеница да се све више домаћих производа налази под робним маркама појединих трговачких ланаца. Примјера ради, конзервирано месо фирме 'Менпром' из Тузле, кафа из фирме 'Vita Life', крем штапићи из приједорске 'Мире'. Таквих примјера имате у скоро сваком центру", каже он.

Бојан Рисовић, члан Управе "Tropic групације", рекао је да ће, исто као што је "Делхаизе" велики дио својих полица свјесно посвећивао производима из своје земље, "Tropic" на сличан начин поступати с пласирањем домаћих производа.

"Дугорочно планирамо значајно ширење мреже. Намјера нам је да покријемо све веће градове у БиХ", рекао је он. Овај трговачки ланац данас запошљава више од 1.000 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана