Домаћи произвођачи на Међународном сајму у Мостару: Нови производи адут привредника из Српске

Милијана Латиновић
Домаћи произвођачи на Међународном сајму у Мостару: Нови производи адут привредника из Српске

БАЊАЛУКА, МОСТАР - Међународни сајам привреде у Мостару данас отвара врата за посјетиоце, а на заједничком штанду предузећа из Српске представиће новитете из свог асортимана са циљем што боље промоције, склапања нових и јачања постојећих партнерстава.

Привредна друштва из Републике Српске наступиће на 23. Међународном сајму привреде који ће трајати до 9. априла, а заједнички наступ организује Привредна комора РС у сарадњи са Министарством привреде и предузетништва Српске и Спољнотрговинском комором БиХ.

На штанду површине 100 квадратних метара представиће се “БХ ЕС електросистеми”, “Поште Српске”, “Вивако група” и “Икс Експрес” из Бањалуке, затим “Дестилација” из Теслића, “Фармавит” из Љубиња, те “Клековача” из Дринића-Петровца, док ће кроз каталоге бити представљено више од 20 предузећа из различитих грана привреде.

Руководилац пословне јединице фирме “Фармавит” из Љубиња Стефан Шалварица рекао је за “Глас Српске” да су на новосадском сајму остварили контакт са мађарским велетрговцима, те сарадњу настављају и на манифестацији у Мостару.

- Представљамо нови производ, свјежи бијели лук, паковање од 150 грама које ћемо извозити и у Мађарску. Осим тога, представљамо постојећу линију производа, маринаде бијелог лука, а најавићемо и нове производе који су у фази развоја, дијететски суплементи, односно производи од бијелог лука високог степена прераде који ће се продавати у специјализованим објектима попут апотека - рекао је Шалварица. Нагласио је да су сајмови велика прилика за промоцију производа и проналазак коопераната, као и излазак на нова тржишта.

На заједничком штанду у Мостару асортиман својих производа излаже и “Вивако група”.

- Сајмови увијек добро дођу за представљање нових производа. Овом приликом потрошачима ћемо приближити нове витамин воде бренда “Вивија” док је “Витаминкин” адут нови ајвар са печеном паприком - рекао је помоћник директора “Вивако групе” за маркетинг Бојан Мијатовић.

Производе представља и Пољопривредна задруга “Клековача” из Дринића која се бави кооперативним развојем узгоја житарица аутохтоних сорти и производњом интегралног брашна од тих житарица.

- Радимо по принципу развоја кооперантске мреже са нашим Крајишницима, а годишње откупимо око 350 тона житарица. У Мостару представљамо интегрално брашно од хељде, спелте, лана, пшенице, кукуруза жутог и бијелог. Сајмови су изузетно важни за склапање нових послова - рекао је директор “Клековаче” Радомир Вукелић. Нагласио је да планирају проширење капацитета како производних, тако и прерађивачких и складишних.

Сарадња са Мађарском

У Привредној комори РС навели су да ће у оквиру мостарског сајма бити одржан и форум о могућностима сарадње између БиХ и Мађарске која је земља партнер овогодишње манифестације.

Истакли су да је могућа сарадња у области индустрије заштите животне средине и пољопривреде, а требало би да буду одржани и билатерални сусрети привредника у оквиру Европске мреже предузетништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана