Домаћи производи освајају тржишта

Марина Чигоја
Домаћи производи освајају тржишта

Бањалука - Детерyенти и омекшивачи за веш, те хигијенски папирни производи произвођача из Српске постали су препознатљива роба на домаћем тржишту, али и у региону и неким европским земљама.

Један од најпознатијих произвођача робе широке потрошње је бањалучки "СХП Целекс", који производи тоалет папир, папирне марамице, папирне салвете, козметичке марамице, кухињске брисаче, влажне марамице.

Директор "СХП Целекс" Предраг Згоњанин је рекао да ово предузеће већ десет година представља свој "хармони" бренд, те да су прије двије године вратили и "целекс" бренд у оптицај.

- Производе извозимо у 12 европских земаља и све земље бивше Југославије. Присутни смо на тржиштима Њемачке, Пољске, Aустрије, Француске, Мађарске, Словачке, Чешке и других земаља. Запошљавамо 350 људи и производимо око 36.000 тона папира годишње - казао је Згоњанин.

Директор фирме "Еурохем" из Бањалуке Ненад Опачић је рекао да ово предузеће постоји већ 20 година, те да је једно од највећих произвођача у БиХ у овој области. "Еурохем" се бави производњом кућне хемије, детерyената, средстава за хигијену и ауто-козметиком.

- Поред лошег пословног амбијента у БиХ сусрећемо се и са бројним другим проблемима. Чињеница је да су грађани РС навикнути на то да купују увозно, под претпоставком да је увозно увијек боље. Ми се са тим боримо већ 20 година и успјели смо да направимо и помак, с обзиром на то да толико година опстајемо на тржишту - нагласио је Опачић.

Препознатљиви брендови овог предузећа су детерyент "тис", омекшивач "сатен" и средство за прање шајби "визир".

- То су сигурно производи које познају скоро сви становници БиХ. Сам "Еурохем", као предузеће још увијек није у довољној мјери препознат као домаћи произвођач, прије свега због недостатка новца за маркетинг - казао је Опачић.

Баријере

Ненад Опачић је истакао да је "Еурохем" у неколико наврата покушавао да се пробије на тржиште Србије и Црне Горе, али да су увијек наилазили на одређене потешкоће, које су у вези са ванцаринским баријерама.

- Због тога смо се више фокусирали на домаће тржиште. Сматрам да је домаћа производња, која је директно у функцији супституције увоза, једнако важна као и извоз - истакао је Опачић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана