Домаћи пољопривредници страхују од пенала због кашњења робе

Милијана Латиновић
Домаћи пољопривредници страхују од пенала због кашњења робе

БАЊАЛУКА - Берба раних сорти шљиве у Српској је почела, а домаћи произвођачи забринути су да ће плаћати пенале и сабирати губитке због проблема на граничним прелазима с Хрватском, гдје камиони с робом стоје сатима.

Проблем је, као и лани, настао јер је Хрватска у јеку пољопривредне сезоне скратила радно вријеме својих санитарних инспектора, због чека роба предуго чека на граници.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је за “Глас Српске” да се овај проблем понавља из године у годину.

- Уколико се настави овако, воће ће пропадати, конкретно шљива која је актуелна и која не може дуго да стоји на граници. Доћи ћемо у ситуацију да се роба квари, да је купци враћају и да на све то ми плаћамо пенале. Берба још није у пуном јеку, али ако се ови проблеми не ријеше за дан или два, бићемо у великим проблемима - рекао је Дојчиновић.

Подсјетио је да су лани произвођачи интервенисали и да је Хрватска проблем ријешила, па су очекивања да ће и ове године имати слуха за муке пољопривредника.

Да захтјеве домаћих пољопривредника треба уважити и омогућити неометан извоз на граничним прелазима са Хрватском сагласан је и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

Он је јуче од Мјешовите комисије за праћење Уговора о граничним прелазима између БиХ и Хрватске затражио да уважи ставове извозно оријентисаних пољопривредника из Српске и ФБиХ у вези са могућношћу продужења радног времена фитосанитарних инспектора и дефинисањем граничних прелаза на којима се може вршити извоз.

- Хрватска је поново увела радно вријеме фитосанитарних инспектора на граничним прелазима од седам до 15 часова радним данима, што је недовољно за контролу камиона из БиХ. Усљед ограничавања брзине проласка роба из БиХ и вишечасовног чекања на граничним прелазима, наши пољопривредници имају проблем са поштовањем уговорених рокова за испоруку робе и морају плаћати пенале - упозорио је  Кошарац.

Прелази

Сташа Кошарац је рекао да су, одлуком хрватске стране, за извоз производа из БиХ намијењена само два гранична прелаза, Градишка - Стара Градишка и Бијача- Нова Села, што додатно отежава пласман на тржиште ЕУ. 

- Желимо да отворимо све граничне прелазе за извоз у складу са постојећим уговором између БиХ и Хрватске, како бисмо домаћим извозно оријентисаним пољопривредницима олакшали посао - истакао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана