Домаћи намјештај у свјетским салонима

Жељка Кокот
Домаћи намјештај у свјетским салонима

Бањалука - Дрвопрерађивачки сектор БиХ је у првој половини године наставио извозну експанзију, а вриједност испорученог намјештаја повећана је за 10,9 одсто у односу на исти период лани.

Дрвни сектор континуирано биљежи тренд повећања извоза, али с друге страна присутан је и негативан биланс испоруке великих количина трупаца и целулозе.

Произвођачима се постепено мијења свијест и схватају да само финализација доприноси успјеху на захтјевним тржиштима, али рад у лошем амбијенту и под бременом бројних фискалних и парафискалних намета отежава њихов напредак ка стварању сопственог препознатљивог бренда.

Додатни проблем који мучи већину фирми која се баве дрвопрерадом је и мањак квалификованог кадра, јер је доброг столара, тапетара или инжењера све теже пронаћи на тржишту рада.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је у првих шест мјесеци извоз намјештаја чинио око 53 укупног извоза сектора дрвета, намјештаја и папира.

- У првој половини године домаћи произвођачи су у иностранство испоручили намјештај "тежак" 552,74 милиона КМ или 10,9 одсто више у односу на исти период лани - кажу у Спољнотрговинској комори и додају да је вишеструко мањи увоз износио 81,12 милиона КМ.

Предсједник Сектора за макроекономски систем у Спољнотрговинској комори БиХ Момир Тошић каже да раст извоза намјештаја охрабрује, али да би извоз полупроизвода морао бити смањен науштрб финализације.

- Приватизација је уназадила велике произвођаче намјештаја који су у једном периоду и зауставили производњу да би је опет послије, самоиницијативно, стидљиво покренули. Други велики проблем који мучи произвођаче је и обезбјеђење сировине и без унапређења пословног амбијента у овој грани нећемо моћи ићи напријед - објашњава Тошић.

Директор приједорске фирме "Гаврановић намјештај" Перо Гаврановић каже да се помаци на тржишту осјете, а раст тражње је посебно примјетан у љетним мјесецима када много наших људи из иностранства долази у завичај.

- Предност домаћих произвођача намјештаја је ниска цијена радне снаге која нам омогућава конкурентност и на ино-тржиштима - каже Гаврановић и додаје да његова фирма са успјехом послује на оба фронта, а у иностранству су посебно ангажовани на опремању хотела у Њемачкој и Аустрији.

Резултати

Сектор дрвета, намјештаја и папира је у првој половини године извезао производе вриједне 1,03 милијарде КМ, што је за 12,81 одсто више у односу на исти период лани. Увоз је у истом периоду износио 419,32 милиона КМ или 9,71 одсто више него у истом периоду прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана