Домаћи финансијски систем све рањивији

Марина Чигоја
Домаћи финансијски систем све рањивији

БAЊAЛУКA - Очекивано смањење потражње за дугорочним кредитима у идућем периоду у БиХ резултираће смањењем страних директних инвестиција у банкарски сектор, чиме расте рањивост финансијског система на ризике из иностранства.

Наводи се ово у извјештају Централне банке БиХ о фискалној стабилности за 2010. годину.

- Овакав сценарио није занемарљив, имајући у виду нестабилну политичку ситуацију у земљи и дешавања у међународном окружењу. Уколико се овакви трендови наставе, ни ризик ликвидности више неће бити занемарљив - наводи се у новом извјештају ЦБ БиХ, у којем је оцијењено да су основна обиљежја 2010. у БиХ и у свијету почетак опоравка реалне економије и рањивости фискалног система.

Додаје се да ће, према пројекцијама, стопа адекватности капитала у идуће двије године бити нешто нижа у односу на 2010, али и даље доста изнад прописаног минимума.

- Неке банке ће ипак имати докапитализацијске потребе. Неквалитетни кредити ће расти, али се не очекује да ће повећање бити драматично као у претходне двије године. Очекује се да ће највећи број банака пословати с позитивним финансијским резултатом у 2011. години, мада ниво профитабилности неће бити ни близу нивоима у периодима прије кризе. И даље је могуће да мањи број банака, посебно оне са израженим кредитним ризиком, усљед нереалне процјене бонитета клијената у периодима прије кризе, послују с губицима. Међутим, ни евентуални губици у појединим банкама не би требало да буду драматични као у 2009. и 2010. години - наводи се у извјештају.

У извјештају се истиче да се, иако банкарски сектор није директно изложен ефектима грчке кризе, због повезаности финансијских тржишта могу очекивати одређени индиректни ефекти.

- Према тренутним назнакама, знатан дио дужничких хартија од вриједности грчке владе налази се у француским и њемачким банкама које нису значајно заступљене у банкарском сектору БиХ. Чак и да дође до банкрота Грчке, битно је разлучити ефекте евентуалног неиспуњавања обавеза према међународним финансијским институцијама и ЕУ насупрот обавезама према финансијским тржиштима - истиче се у извјештају.

Божић

Вицегувернер Централне банке БиХ Радомир Божић истакао је да је банкарски сектор у БиХ одржао своју ликвидност.

- Профитабилност је током прошле године знатно доведена у питање, али охрабрују трендови које банкарски сектор као кичма финансијског сектора у БиХ остварује у овој години - рекао је Божић јуче на конференцији за новинаре у Сарајеву.
Он је нагласио да Централна банка БиХ у координацији са банкарским агенцијама будно прати стање у банкарском сектору и могуће импликације дужничке кризе из еврозоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана