Домаћи ајвар од увозне паприке

Жељка Кокот
Домаћи ајвар од увозне паприке

Бањалука - Домаће фабрике из прехрамбене индустрије и ове године су принуђене да увезу огромне количине поврћа, јер са поља у РС не могу задовољити потребе ни када је у питању количина, нити квалитет.

Већ први камиони натоварени семберском паприком "рогом", кључном сировином за производњу ајвара, показали су да прерађивачи не могу рачунати ни на потребне количине, нити на квалитет. Због тога ће се, као и претходних година, морати окренути увозу.

Директор продаје "Витаминке" из Бањалуке Перо Марић каже да откупљују сировине на подручју Семберије, али да се ради о малим количинама које ни приближно не могу подмирити њихове потребе.

- Паприке "роге" углавном увозимо из Македоније и Србије. Пристигле су нам прве овогодишње пошиљке паприка из Бијељине, али су много ситније и неквалитетније у односу на увозне. Вјероватно је разлог суша - каже Марић и додаје да исти проблем има и бијељинска фирма "Сава".

Иако пољопривредници имају сигуран пласман за све произведене количине, због неадекватних агротехничких мјера заштите и климатских услова, убрани плодови не задовољавају стандарде прерађивача. Предсједник Удружења пољопривреде, водопривреде, дуванске и прехрамбене индустрије при Привредној комори РС Славко Стевановић каже да се домаћи произвођачи не придржавају стандарда при узгоју поврћа.

- На квалитет паприке утиче немар пољопривредника који не посвећују довољно пажње агротехничким мјерама и заштити плодова. Засаде паприке је потребно покрити заштитним мрежама, најлоном или фолијом како би плодови били заштићени од јутарњих мразева - каже Стевановић.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић сматра да увозно поврће није квалитетније од домаћег.

- Берба "роге" почела је на подручју Семберије и камиони се већ могу наћи на кванташкој пијаци у Бијељини. Велики дио домаће производње "роге", од 30 до 40 одсто, потиче са семберских њива. Наше поднебље је погодно за њен масовни узгој, а обрани плодови су сигурно квалитетни као и македонске, српске и мађарске паприке - каже Малетић наводећи да је једино тачно да би количина требало да буде већа.

Проблем са откупом

Љубо Малетић наглашава да пољопривредници наилазе на проблеме приликом откупа свих пољопривредних култура, почевши од пшенице, јер велике прерађивачке фирме узимају јефтинију сировину.

- Главни кривци за овај проблем су владе оба ентитета које не штите домаћу производњу на одговарајући начин - каже Малетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана