Домаће фирме опремају амбасаде

Свјетлана Тадић
Домаће фирме опремају амбасаде

Бањалука - Министарство иностраних послова (МИП) БиХ предложило је опремање дипломатско-конзуларних представништава (ДКП) у свијету да би она постала репрезентативнија, а намјештај би умјесто у свјетским салонима купили од домаћих фирми.

У анализи стања у ДКП мрежи коју је МИП израдило на захтјев Предсједништва БиХ наведено је да су канцеларије и резиденције у већини земаља неадекватно опремљене.

- Резиденције су највећим дијелом намјестили закуподавци или се у њима налази намјештај који је у власништву шефова ДКП-а - навели су у МИП-у.

Истичу да по узору на земље региона постоји приједлог да за опремање канцеларија и резиденција шефова ДКП-а ангажују домаће фирме које би израдиле посебну линију намјештаја да би сви дипломатски објекти били једнообразно намјештени.

- Тиме би се помогао развој домаћих фирми и обезбиједило њихово рекламирање у свијету, а објекти би у сваком случају били репрезентативнији него данас - наведено је у анализи.

Домаћи произвођачи сматрају да би ово било корисно и за једне и за друге, јер би произвођачи имали прилику да своје производе пласирају у иностранству, док би амбасаде намјештај засигурно могле да добију по повољнијим цијенама.

Директор предузећа "Нова дрвна индустрија Врбас" из Бањалуке Драгиша Калинић каже да би за домаће фирме производња намјештаја за ДКП била изузетно значајна.

- То би било изузетно повољно за стабилизацију стања у дрвној индустрији и увелико би допринијело промоцији домаћих производа у иностранству - истакао је Калинић и додао да их у вези са тим послом још нико није консултовао.

Директор бањалучког предузећа "Фагус" Мирослав Малијевић сматра да је идеја да објекте у иностранству опреме домаћи произвођачи веома добра.

- Осим финансијске користи тиме би се створило и узајамно повјерење између произвођача и институција, односно потврдила чињеница да можемо да производимо за иностранство - казао је Малијевић.

Предсједништво БиХ је на сједници одржаној у априлу задужило МИП да им достави свеобухватни преглед и анализу стања у МИП-у и ДКП мрежи, укључујући приједлог мјера за унапређење организације и рада с циљем да буде обезбијеђено квалитетније представљање БиХ на међународном плану.

Критеријуми

Калинић је додао да су критеријуми за страна тржишта изузетно високи, али да извозни послови које имају потврђују да могу да задовоље и потребе опремања ДКП-а.

Малијевић је рекао да неке од домаћих фирми испуњавају све стандарде за пласирање производа на инострано тржиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана