Домаћа риба по европском укусу

Милијана Латиновић
Домаћа риба по европском укусу

Бањалука - Производња рибе у РС је у благом порасту у односу на исти период лани, а технологија узгоја и прераде нимало не заостаје за трендовима Европске уније.

Истакли су ово у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, нагласивши да очекивана производња у овој години износи 3.155 тона, вриједности 25,24 милиона марака. РС се може похвалити географским, хидролошким, климатским и еколошким условима за производњу рибе, а најзаступљеније врсте су калифорнијска пастрмка и шаран.

- У овој години се очекује повећање производње пастрмке за око четири одсто, док ће шарана и остале рибе бити за осам одсто више него лани - рекли су у Министарству.

Подсјећају да је производња рибе и рибљих прерађевина више година била једина грана у производњи хране у којој се остварује позитиван биланс и висок проценат покривености увоза извозом.

- Риба и прерађевине од рибе су, поред млијека и млијечних производа, једини производи животињског поријекла из РС и БиХ које можемо извозити у ЕУ и гдје имамо у потпуности задовољене европске стандарде - истакли су у Министарству.

Додају да је према подацима о продаји на домаћем тржишту, те увозу и извозу у прошлој години, потрошња рибе у Српској износила два килограма, а рибљих прерађевина 0,2 килограма по становнику.

Директор предузећа "Бутрекс рибарство" из Требиња Вељко Буђен истиче да, захваљујући помоћи коју имају од Владе РС и ресорног министарства, опстају у производњи рибе, која је, како каже, уз остале гране пољопривредне производње будућност Српске.

- Овогодишња производња пастрмке у нашим рибњацима достићи ће 800 тона, што нас сврстава на треће мјесто међу произвођачима на Балкану - рекао је Буђен.

Додаје да сву рибу извозе на тржиште Србије, Црне Горе и Македоније, а у плану је и повећање производње.

Спортски риболов

У Министарству кажу да у РС има укупно 51 рибарско подручје, а административне границе локалних заједница су истовремено и границе рибарских подручја, којима управљају спортско-риболовна удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана