Домаћа производња није заштићена

Марина Чigoja
Домаћа производња није заштићена

БAЊA ЛУКA - БиХ не показује институционалну спремност да заштити домаћу производњу, јер у њеним органима царују разне врсте подмићивања и обезбјеђивање повластица само за једну групу људи кроз Управу за индиректно опорезивање БиХ.

Рекао је ово јуче предсједник Владе РС Милорад Додик који се састао са представницима произвођача из Републике Српске.

Додик је подсјетио да је Фискални савјет БиХ прошле седмице затражио хитну сједницу Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ како би се зауставиле злоупотребе, имајући у виду чињеницу да је неколико хиљада фирми фиктивно фактурисало да је роба изашла из њихових погона, а да им се враћао ПДВ, као и чињеницу да се значајан број робе која улази у БиХ фактурише по минималним цијенама.
- Очигледно је да у Управи за индиректно опорезивање БиХ постоји значајна структура која чини штету не само држави, већ и произвођачима и дугорочно уништава сировинску базу за производњу меса и месних прерађевина у РС и БиХ - казао је Додик.
Предсједник Комисије за заштиту домаће производње РС Стојан Маринковић рекао је да су произвођачи на састанку добили подршку премијера да у оквиру својих надлежности помогне у заштити домаће производње.

- Имали смо врло отворен разговор. Премијер је обећао да ће веома брзо покушати да пронађе одговарајуће рјешење које је у надлежности Владе РС - казао је Маринковић.

Додао је да је највећи проблем домаћих произвођача нелегалан увоз робе сумњивог квалитета.

- Ту прије свега мислимо на месо из Aргентине и Бразила које се преко Црне Горе и Македоније увози у БиХ. На нивоу ентитета није могуће ништа посебно урадити, јер је потребно да се пооштре мјере контроле на државним границама и уведу ванцаринске баријере у складу са споразумом CEFTA - казао је Маринковић.

Састанак

Стојан Маринковић је рекао да ће се произвођачи данас састати са министром спољне трговине и економских односа БиХ Младеном Зиројевићем.

- Очекујемо да ћемо доћи до неког конкретног договора и покренути ствари са мртве тачке - нагласио је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана