Домаћа производња на ивици пропасти

Марина Чигоја
Домаћа производња на ивици пропасти

БAЊA ЛУКA - Aко Закон о заштити домаће производње унутар Споразума CEFTA Уставни суд БиХ данас прогласи неуставним, домаћа производња биће потпуно уништена, поручили су јуче пољопривредници из Републике Српске.

Уставни суд БиХ данас би требало да донесе коначну одлуку о судбини овог закона, који је прије три мјесеца суспендован након што је предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Илија Филиповић затражио оцјену његове уставности.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Владимир Усорац не очекује да ће Закон ступити на снагу, а његово укидање, каже, значило би потпуно заустављање домаће производње. Он каже да се са коначном одлуком о овом закону намјерно одуговлачило, да би се у том периоду у БиХ увезло што више робе.

- Шта очекивати од страних судија који раде у Уставном суду БиХ него да раде у интересу својих земаља. Хрватска је донијела документ у којем се наводи да је потребно дестимулисати увоз, и то увођењем додатних мјера као што су контроле квалитета, стандарди и инспекцијске контроле увозних производа - казао је Усорац.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић
истиче да у случају доношења овог закона БиХ има шансу за реорганизацију привреде и за годину или двије могућност враћања на тржиште са конкурентнијим производима.

- У супротном, пријети нам банкрот. Све земље у окружењу које су чланице CEFTA злоупотријебиле су овај споразум, било да су радиле "дампинге" или издавале обрасце "еуро 1". Одређени хрватски производи су чак 30 одсто јефтинији у БиХ него у Хрватској, па није риједак случај да њихови грађани долазе у БиХ и код нас купују своје производе - наглашава Маљчић и додаје да БиХ још увијек није спремна за такву трку са окружењем.

Он каже да БиХ, Хрватска и остале земље у окружењу имају "зид" према ЕУ, односно не могу да извозе своје производе у земље ЕУ.

- Домаћа привреда, ако се настави овим путем, потпуно ће остати без производње - казао је Маљчић и додао да је сточни фонд у односу на период од прије двије године десеткован, да су ратарска и производња млијека у врло тешко ситуацији, првенствено због ниских подстицаја.

Закон

Закон о заштити домаће производње у оквиру Споразума CEFTA, који предвиђа пуну царину на увоз пољопривредних производа из Хрватске и Србије, Парламентарна скупштина БиХ донијела је на приједлог посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Јерка Иванковића Лијановића, а стављен је ван снаге послије апелације предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Илије Филиповића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана