Домаћа привреда јача од црних прогноза

Анита Јанковић Речевић
Домаћа привреда јача од црних прогноза

БАЊАЛУКА - Економија БиХ у овој години могла би порасти и више од 2,4 одсто колико предвиђа Међународни монетарни фонд (ММФ) јер се у више наврата, како тврде стручњаци, показало да домаћа привреда успјешно плива у свјетским кризама.

Поменута међународна институција предвиђа да ће раст економије успорити на два одсто наредне године. Према истим прогнозама, инфлација би до краја године требало да износи 9,5 одсто, а сљедеће 4,1 одсто.

Пројекције ММФ-а лошије су од Свјетске банке која је предвидјела раст економије БиХ за ову годину од четири одсто.

Члан Удружења економиста РС “SWOT” Саша Стевановић сматра да су прогнозе Свјетске банке реалније по питању раста економије у БиХ.

-  Моја очекивања су да ће економски раст бити од 4,5 до пет одсто што је ближе прогнозама Свјетске банке. Такође, ако поредимо ранија предвиђања Европске комисије, Свјетске банке, те ММФ-а видљиво је да су прогнозе Свјетске банке биле најтачније - истиче Стевановић за “Глас”. 

Он каже да је борба за очување животног стандарда рјешење за превазилажење кризе, наводећи да је економски модел БиХ у претходном периоду показао да је приватна потрошња најбољи краткорочни инструмент за управљање макроекономском ситуацијом.

- Растом и одржавањем фонда плата одржавамо приватну потрошњу. Треба паметно искористити и профите који ће ове године бити много већи. Видимо да је прилив пореза на добит око 50 одсто већи него лани, што значи да можемо очекивати у том проценту и веће профите.

Мјерама економске политике треба радити у правцу да се стимулише улагање тих профита у инвестиције и нова радна мјеста - рекао је Стевановић и додао да се не треба плашити да ће раст плата подгријати инфлацију, појашњавајући да истраживања показују да таква спирала не постоји.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да домаћа привреда већ 30 година дјелује у кризи, те да упркос томе биљежи позитивне трендове раста, што очекује и у будућности.

- Инфлација прави проблеме свима и могуће је да наши највећи спољнотрговински партнери, Њемачка и Италија, буду погођени рецесијом. Међутим, на нашем тржишту за сада нема назнака великих проблема тако да очекујем да задржимо тренд раста који смо имали у првом полугодишту - казао је Тривић.

Он додаје да не вјерује прогнозама ММФ-а и Свјетске банке јер су у ранијем периоду значајно гријешили, будући да је раст константно био већи од њихових предвиђања.

- Ми изгледа имамо привреду којој годе свјетске кризе јер кад год су били проблеми у свијету ми смо боље пролазили од осталих. С обзиром на порески систем какав имамо и загарантовану цијену енергије у односу на друге, све су то разлози који нашој привреди дају конкурентност - рекао је Тривић.

Глобална кретања

ММФ предвиђа да ће у овој години глобални раст остати на нивоу од 3,2 одсто, а да ће наредне успорити на 2,7 одсто. Глобална инфлација, према овој институцији, достићи ће врхунац крајем ове године и остаће повишена дуже него што се очекивало. Када је ријеч о земљама регије, Србији се прогнозира раст од 3,5 одсто у овој години, Хрватској 5,9 одсто, док би Словенија требало да има­ раст од 5,7 одсто. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана