Домаћа предузећа смањују производњу

Марина Чигоја
Домаћа предузећа смањују производњу

БAЊA ЛУКA - У појединим извозно оријентисаним предузећима у Републици Српској због посљедица глобалне економске кризе већ је дошло до смањења производње, а значајнија смањења очекују се наредне године.

Директор бањолучког предузећа "Целекс" Предраг Згоњанин каже да је до смањења производње у овом предузећу дошло када је ријеч о финалним производима.

- У посљедња два мјесеца производња готових производа пала је са 1.250 тона на 1.100, односно за десетак одсто. Међутим, ми очекујемо да ће то бити привремено, јер ће економска криза вјероватно погодити многа предузећа у Европи више него нас, тако да сматрамо да ће нам се отворити нова тржишта. Директно, не очекујемо велике утицаје кризе, а оно што ће нас погодити индиректно, према нашој процјени је смањење продаје за неких двадесетак одсто - истакао је Згоњанин.

Директор предузећа за производњу арматурних мрежа "Елвако" из Бијељине Саво Радић рекао је да се може очекивати да ће доћи до поремећаја, односно смањења испорука, али да, за сада ово предузеће, нема проблема.

- Могуће је да ће због немогућности наших партнера у иностранству да пласирају на тим тржиштима одређене производе, доћи до смањења испорука са наше стране. Тако да би у наредној години могло доћи до смањења производње десет до петнаест одсто - рекао је Радић.

У бијељинском предузећу "Спектар дринк" истичу да би у наредном периоду могло доћи до смањења производње.

- Још увијек није дошло до смањења производње, али очекујемо да дође до њеног пада, због смањене продаје, како на иностраном, тако и на домаћем тржишту, прије свега, због пада куповне моћи грађана - истакао је комерцијалиста у извозном одјељењу предузећа "Спектар дринк" Маринко Докић.

Предсједник Привредне коморе регије Бијељина Михајло Видић истиче да већина предузећа још увијек нису погођена кризом јер се тренутно ради на реализацији уговора који су потписани ове године.

- Aли, криза ће се сигурно одразити на уговоре који ће се испуњавати сљедеће године, због смањења куповне моћи. Још увијек немамо великих посљедица, али је неминовно да ће их бити, јер ми не можемо остати изван глобалних кретања. Криза је погодила СAД и један дио Европе, а највише аутомобилску индустрију. С обзиром на то да су неке банке ограничиле, а неке скроз обуставиле пласмане кредита, потрошња ће бити отежана а самим тим и производња - рекао је Видић.

Нема отказа

У предузећима у РС истичу да радници, за сада, неће бити погођени кризом.

- Ми се припремамо за први квартал наредне године, да уколико дође до смањења производње, изнађемо алтернативу, како радници не би били оштећени. Aко не буде посла, ићи ћемо на смањење смјена, али не и на отпуштања - казао је Саво Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана