Домаћа предузећа граде ТЕ Станари

Дијана Дујић
Домаћа предузећа граде ТЕ Станари

Добој - Представници кинеске компаније "Донгфанг", генералног извођача радова на Термоелектрани у Станарима код Добоја, потписали су јуче уговор са три компаније из Српске, које ће бити ангажоване на изградњи овог електроенергетског објекта.

Уговоре су потписала предузећа "МД Перић" из Бијељине и "Грађ-промет" из Добоја за извођење дијела грађевинских радова, те "Корс" из Лакташа за извођење дијела електрорадова.

Потписивању уговора присуствовала је и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић, која је изразила задовољство што је кинеска компанија послушала сугестију ресорног министарства и на изградњи ТЕ "Станари" ангажовала домаћу грађевинску оперативу.

Она је додала да ће бити ангажовано око 1.200 радника разних профила из РС, који ће радити под надзором 50 кинеских стручњака.

Голићева је подсјетила да се вриједност изградње ТЕ "Станари" процјењује на више од 400 милиона евра, док ће ЕФТ уложити још око 150 милиона евра за модернизацију рудника "Станари".

Технички директор "Грађ-промета" Маринко Илић рекао је да је ово тек почетак сарадње на изградњи ТЕ у Станарима.

Ова фирма радиће припремне радове на изградњи хидрантске мреже напајања водом за овај објекат.

- На овом пројекту биће ангажовано између 15 и 20 људи. Вриједност пројекта је око 140.000 марака, а рок за завршетак радова је 30 дана - казао је Илић.

Фирма "Корс" уговорила је једну од фаза електроинсталацијских радова, односно припремне радове за освјетљење на градилишту, градилишне ормаре, те напајање истих.

- Имамо укупно 32 радника, а на овом пројекту биће ангажовано њих десетак. Вриједност радова је око 140.000 марака, а рок за извођење је 5. април - објаснила је директор предузећа "Корс" Смиља Тепић.

Према ријечима техничког директора ТЕ "Станари" Саве Мирковића, јуче потписани уговори су у функцији припреме градилишта за изградњу ТЕ "Станари", те развођење електричне енергије и увођење првих ископа за темеље котловског и турбинског дијела.

Он је објаснио да су кинеској компанији дали списак и референце свих домаћих фирми из окружења.

- Ми смо им асистирали, а коначну одлуку о избору фирми донијели су они на бази цијена, те техничке и кадровске опреме - истакао је Мирковић.

Пројект менаџер у компанији "Донгфанг" из Кине Ху Мин Шенг истакао је да ће приликом изградње ТЕ поштовати све законе и прописе, те навео да ће бити запослено више од хиљаду радника.

На припреми и изградњи објеката за потребе термоелектране из обима радова ЕФТ - Рудник и Термоелектрана "Станари", ангажовано је још неколико домаћих предузећа из Бањалуке, Теслића и  Прњавора.

Камен темељац

Голићева је рекла да ће 18. маја ове године бити симболично постављен камен темељац, који ће означити почетак изградње овог електроенергетског објекта.

- Према уговору који ЕФТ има са кинеском компанијом, крајем 2015. године ова ТЕ би требало да се обрати нашем министарству за употребну дозволу. Ми смо издали грађевинску и еколошку дозволу и посебно је битно да рад ТЕ неће негативно утицати на живот и здравље људи који живе на овим просторима - казала је Голићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана