Домаћа јабука чека у хладњачама

Милош Васиљевић
Домаћа јабука чека у хладњачама

БАЊАЛУКА - Јабуке с плантажа у Српској чекају у хладњачама јер је након престанка извоза у Русију и пласман на домаће тржиште отежан, с обзиром да су рафови преплављени увозним воћем које је јефтиније.

Наиме, извоз јабуке у Русију стопиран је крајем прошле године након што је та земља донијела уредбу да се субвенционишу домаће саднице, али и забрани увоз ако цијена увозних јабука буде доста нижа од домаћих, попут оних из Кине.

- Све се то и те како одразило и на воћаре у нашој земљи -  истиче за “Глас Српске” предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Уз то проблем је и транспорт па роба промијени квалитет, због чега немају никакву рачуницу од слања јабука у Русију.

- Сада јабука не иде у Русију, а имамо проблем да је пласирамо и на наше тржиште због јабуке из Пољске, Италије, Србије и Сјеверне Македоније. Имаћемо велики проблем ако дугорочно изгубимо руско тржиште - рекао је Дојчиновић.

Он каже да домаћи произвођачи тренутно нешто извозе за арапске земље.

- Међутим, тамо се тражи перфекција, јер то они што траже није лако испунити. Њихови критеријуми су ригорозни, али морамо извозити негдје - казао је Дојчиновић, нагласивши да је цијела прошла година била лоша.

Дојчиновић истиче да БиХ мора заштитити домаће производе.

- Поднијели смо захтјев Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, тражимо састанак с министром Сташом Кошарцем да се уведу заштитне мјере, прелевмани, како бисмо заштитили произвођаче - рекао је Дојчиновић.

Директор предузећа “Агроимпекс” Никола Вукелић рекао је за “Глас Српске” да ситуација није нимало обећавајућа те да је извоз јабука све лошији.

 - Јабука не иде за Русију, ми смо послали шест камиона у Русију крајем године, а по једном смо имали 10.000 евра трошка и вратили су нам робу. Сви кажу нису уведене санкције, а камиони нису могли ући у земљу - рекао је Вукелић.

Према његовим ријечима, у времену инфлације све је поскупјело, а јабука је јефтинија него 2007. године.

- Производ чека у хладњачама не би ли имали неки већи извоз и нашли рјешење. Осим арапских земаља извозимо и у Хрватску, али то је недовољно - рекао је Вукелић.

Како каже, све је мање људи који се баве воћарством, јер кад подвуку црту не остане им готово ништа.

- Искрчено је већ 50 одсто воћњака у посљедње три године код нас. Ми смо конкретно смањили  производњу за 100 хектара, а још се боримо. Нема исплативости, ово више није криза него вјетрометина јер домаћу производњу нико не штити - рекао је Вукелић.

Радна снага

Никола Вукелић казао је да радника на плантажама нема ни за лијека па су принуђени увозити бераче.

- Лани сам из Турске имао 90 берача, ове године морам 150, нема код нас људи који хоће да то раде. Није више битна ни дневница, једноставно неће да раде - рекао је Вукелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана