Долче и Габана оптужени за утају пореза

Aгенције
Долче и Габана оптужени за утају пореза

Милано - Модни креатори Доменико Долче и Стефано Габана нашли су се пред судом у Милану због оптужби да су утајили 400 милиона евра.

Чувени креаторски пар наводно је покушао да избјегне плаћање пореза тако што је своје брендове "Д&Г" и "Dolce&Gabbana" продао холдинг компанији "Гадо", основаној 2004. у Луксембургу, гдје су порези нижи.

Док се у медијима углавном помиње цифра од око 400 милиона евра на име пореза који су утајили, "Дејли мел" наводи да се ради о непријављивању пореза на цифру од око милијарду евра, пренијели су портали.

Инспектори тврде да су предузећа продата по цијени од 360 милиона евра, што је око трећина њихове праве тржишне вриједности.

На рочишту у понедјељак адвокат модног двојца затражио поништавање суђења на основу неправилности у обавјештавању око судских поступака, о чему ће суд донијети одлуку 14. децембра.

Креатори одлучно одбацују оптужбе, истичући да су оне апсурдне и засноване на "потпуно апстрактним калкулацијама" тржишне вриједности њихових компанија.

- Свако зна да нисмо ништа учинили - написали су дизајнери на 'Твитеру' када је суд у Милану наредио суђење.

Уколико се испостави да су оптужбе оправдане, двојици пословних партнера пријети казна затвора до пет година. Како је саопштило тужилаштво, у случај је умијешано још пет особа, укључујући и пореског савјетника.

Суђење почиње у тренутку када је италијански премијер Марио Монти изјавио да је влада "у рату" са свима који избјегавају порез.

Истрага

Истрага око дизајнерског двојца "Dolce&Gabbana" почела је још 2008. године на иницијативу Министарство привреде и финансија Италије. У априлу 2011. године, суд нижег степена је одлучио да нема основа за тужбу, међутим, у новембру прошле године, Врховни суд ту одлуку укинуо је рекавши да је "избјегавање пореза по закону кривично дјело".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана