Долче & Габана из протеста затворили своје трговине

Aгенције
Долче & Габана из протеста затворили своје трговине

Милано - Италијански модни дизајнери Долче & Габана затворили су своје трговине у Милану на три дана, из протеста због оптужби за утају пореза.

Натписи "затворено из поноса" окачени су на прозоре њихових трговина у Милану, граду у којем су 1985. приказали своју прву колекцију.

Доменико Долче и Стефано Габана добили су 20 мјесеци затворске казне због утаје пореза на тантијеме у вриједности од око милијарду еура, након продаје свог бренда луксембуршкој компанији 2004. године.

Дизајнерски дуо још увијек не служи казну, будући да, по талијанском правосудном систему, свако кога се прогласи кривим за неки злочин аутоматски има право на најмање двије жалбе.

Градска управа тврди да дуо више неће моћи користити ниједан јавни простор за своје шоове, будући да су лоши за углед града.

"У сваком тренутку када дизајнери Долче и Габана затраже дозволу за кориштење јавног простора, градско вијеће ће морати да их одбије. Њихова мода је у свијету прихваћена као врхунска, али нама не требају утајивачи пореза да нас промовирају", рекао је комерцијални директор миланске градске управе Франко Д’Алфонсо.

Дизајнери су побјеснили након ових ријечи. "Градско вијеће: Одвратни сте!!!", твитао је Габана.

"Не желимо више да трпимо незаслужене оптужбе финансијске полиције и надлежних из јавних прихода, нападе министарстава и медијски ступ срама којем смо годинама подвргнути", саопштио је дизајнерски дуо, додавши како ће наставити исаплаћањем више од 250 радника у Милану.

Пресуда је услиједила након истраге која је почела 2008. године. Дизајнерски дуо је, са још шест особа, оптужен за утају пореза неколико година након успостављања челне компаније у Луxембоургу. Жалба чувеног дуа очекује се ускоро, а наређено им је и да плате одштету талијанским модним властима.

Када су оптужбе доспјеле у јавност, Габана је талијанске порезне власти назвао "лоповима" и запријетио да ће напустити земљу.

Утаја пореза кошта Италију 200 милијарди еура годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана